AcasăTVA - modificari si noutatiCare este regimul TVA aplicabil in cazul unei asocieri de firme?

Care este regimul TVA aplicabil in cazul unei asocieri de firme?

O firma, denumita in continuare „A”, urmeaza sa incheie cu o entitate inregistrata in scopuri de TVA in Romania, denumita in continuare Asociatul, un contract privind efectuarea prin asociere a unor operatiuni in Romania. Scopul parteneriatului consta in exploatarea, evaluarea, dezvoltarea, extractia/productia si cedarea ulterioara a unor produse specifice, denumite in continuare „produse”.

In cele ce urmeaza, Firma A si Asociatul sunt denumite Parti. Fiecare din Parti are o cota determinata de participare in asociere.

Contributia partilor se va face sub forma de lichiditati in conturile bancare constituite in scopul asocierii. Disponibilitatile din conturi vor putea fi folosite numai in scopul operatiunilor desfasurate de catre asociere. Firma A va gestiona aceste resurse si operatiunile asocierii.

Achizitiile necesare in scopul activitatilor desfasurate de asociere vor fi efectuate de Firma A in contul asocierii (facturile de bunuri si servicii vor fi emise pe numele Firma A), sumele aferente fiind achitate de Firma A din conturile asocierii. In continuare, Firma A va tine evidenta contabila aferenta operatiunilor desfasurate de asociere si va trimite periodic Asociatului o situatie a cheltuielilor efectuate de asociere, precum si a cotei-parti din costuri care ii revin fiecarei Parti (proportional cu cotele de participare in asociere).

Potrivit contractului, drepturile privind produsele obtinute de asociere vor fi atribuite Partilor conform cotelor de participare in asociere. Astfel, la momentul obtinerii produselor, acestea se vor afla in gestiunea comuna a asocierii, fiind (in mod proportional) proprietatea celor doua Parti. Fiecare Parte va dispune in mod individual de propria cota de produse .

Avand in vedere cele de mai sus, Firma A solicita clarificari cu privire la incadrarea asocierii prezentate in prevederile legale in materie de TVA.

Tratament fiscal:

In limita informatiilor transmise, intelegem ca Partile se vor asocia pentru desfasurarea activitatilor de exploatare, evaluare, dezvoltare, extractie/productie, dupa care fiecare Parte va actiona in nume propriu. De asemenea, intelegem ca Firma A va aloca asociatului sau numai cote-parti din costurile inregistrate in scopul asocierii, nu si cote-parti de venituri, intrucat, in baza contractului de asociere, fiecare asociat va dispune de cote-parti din produsele obtinute, pe care le va valorifica in mod individual. In acest context, din punct de vedere al legislatiei in domeniul TVA, precizam urmatoarele:

Potrivit dispozitiilor art. 127 alin. (10) din Codul fiscal, asocierile in participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate. Asocierile de tip joint venture, consortium sau alte forme de asociere in scopuri comerciale, care nu au personalitate juridica si sunt constituite in temeiul legii, sunt tratate drept asocieri in participatiune.

In conformitate cu prevederile pct. 5 din Norme, obligatiile si drepturile din punct de vedere al taxei pentru operatiunile derulate de asocierile prevazute la art. 127 alin. (10) din Codul fiscal sunt prevazute la pct. 79^1.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Astfel, la pct. 79^1 alin. (1) din Norme se mentioneaza ca, in cazul asocierilor in participatiune sau al altor asocieri tratate drept asocieri in participatiune conform art. 127 alin. (10) din Codul fiscal, denumite in continuare asocieri, drepturile si obligatiile legale privind taxa pe valoarea adaugata prevazute de titlul VI al Codului fiscal revin asociatului desemnat in acest scop potrivit contractului incheiat intre parti, care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, denumit in continuare asociatul administrator.

Prin drepturi si obligatii legale se intelege, printre altele, dreptul de a exercita deducerea taxei pentru achizitii conform prevederilor art. 145 – 147^1 din Codul fiscal, obligatia de a emite facturi catre beneficiar si de a colecta taxa in cazul operatiunilor taxabile, dreptul/obligatia de ajustare a taxei conform art 148, 149 sau 161 din Codul fiscal.

La alin. (4) al aceluiasi punct din Norme se precizeaza ca asociatul administrator efectueaza achizitiile asocierii pe numele sau si emite facturi in nume propriu catre terti pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate de asociere, urmand ca veniturile si cheltuielile sa fie atribuite fiecarui asociat corespunzator cotei de participare in asociere.

Potrivit pct. 79^1 alin. (7) din Norme, alocarea cheltuielilor si veniturilor asocierii de catre asociatul administrator catre membrii asociati nu constituie operatiune impozabila in sensul art. 126 alin. (1) din Codul fiscal, daca alocarea se face proportional cu cota de participare a fiecarui membru al asocierii, astfel cum este stabilita in contractul de asociere.

De asemenea, potrivit pct. 79^1 alin. (8) din Norme, in cazul in care scopul asocierii este acela de a atinge obiective comune, dar membrii asociati actioneaza in nume propriu fata de terti, fiecare persoana va fi tratata drept o persoana impozabila separata in conformitate cu prevederile art. 127 alin. (9) din Codul fiscal si tranzactiile respective se impoziteaza distinct in conformitate cu regulile stabilite la titlul VI din Codul fiscal. In aceasta situatie nu se aplica prevederile alin. (1) – (7).

Avand in vedere faptul ca Firma A nu aloca asociatului sau cote parti de venituri, proportional cu cota de participare a acestuia, si ca, in vederea valorificarii cotelor de produse Firma A si Asociatul vor actiona in nume propriu fata de terti (viitorii cumparatori ai produselor), consideram ca, din punct de vedere al TVA, asocierea dintre cele doua societati nu poate fi tratata ca o asociere in participatiune in sensul art. 127 alin. (10) din Codul fiscal si pct. 79^1 din Norme.

Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 127 alin. (10)

Sursa – ANAF – care mentioneaza faptul ca – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!