Intrebare
Potrivit Ordinului 3055/2009, corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat. Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, erorile nesemnificative pot fi corectate si pe seama contului de profit si pierdere.
Cum se corecteaza, din punct de vedere fiscal, veniturile si cheltuielile inregistrate eronat sau omise, aferente exercitiilor financiare precedente?
Raspuns
Regulile fiscale speciale de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat sau omise sunt cele precizate la pct. 13 din Titlul II din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, in conformitate cu prevederile mai sus mentionate, veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, in contextul in care regulile speciale reglementeaza modul de corectare a veniturilor si cheltuielilor inregistrate eronat, fara a face distinctie intre erorile semnificative si cele nesemnificative, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile, corectarea acestora se realizeaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii apartin, in conformitate cu prevederile pct. 13 al Titlului II din H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
In cazul in care se opteaza pentru corectia erorilor nesemnificative pe seama contului de profit si pierdere, cheltuielile, respectiv veniturile inregistrate in anul efectuarii corectiei, conform reglementarilor contabile, reprezinta cheltuieli nedeductibile, respectiv venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil
Baza legala – Hotararea guvernului nr 44 / 2004 articolul pct. 13 titlul 2
Sursa anaf.ro – care precizeaza faptul ca – acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.