AcasăLegislatie actualizataInfo oficial modificari aduse de OUG 8/2014 - nivelul nou dobânda pe...

Info oficial modificari aduse de OUG 8/2014 – nivelul nou dobânda pe zi de întârziere, rambursare TVA fara control la sume sub 45.000 lei, noutati proprire conturi

Dupa cum stiti, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 151/28.02.2014 a fost publicată Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr. 8/2014text integral aici – pentru modificarea si completarea unor acte normative si alte măsuri fiscal –bugetare. Actul normativ aduce modificări si completări următoarelor acte normative:

Legea 571/2003 privind Codul Fiscaltext oficial actualizat aici;
Ordonanta Guvernului 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală;
Ordonanta de Urgentă a Guvernului nr. 29/2011 privind reglementarea acordării esalonării la plată;
Ordonanta Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitătii de consultantă fiscală;
Ordonanta Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitătile administrative teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritară;
Legea nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Băncii de Export –Import a României EximBank-SA;
– Legea cadastrului si a publicitătii imobiliare nr. 7/1996.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Principale modificări aduse Codului de procedură fiscală:

1. Se modifică art. 11 privind secretul fiscal în sensul că informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat pot fi transmise si oricărui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului în cauză.

2. Se modifica art. 49 din Codul de procedură fiscală privind mijloacele de probă.

Constituie probă orice element de fapt care serveste la constatarea unei stări de fapt fiscale, inclusiv înregistrări audio-video, date si informatii aflate în orice mediu de stocare, precum si alte mijloace materiale de probă, care nu sunt interzise de lege.

3. Obligatii declarative cu privire la rezidentii altor state membre UE

Plătitorii de venituri supuse impozitului pe venit datorat de nerezidenti vor depune până în ultima zi a lunii februarie, o declaratie privind veniturile plătite către rezidentii din Comunitate. Contribuabilii rezidenti în alte state membre, ce obtin venituri din proprietăti imobiliare din România, vor depune până pe data de 25 mai, o declaratie cu veniturile realizate în România. Modelul si continutul declaratiilor vor fi aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală.


4. Art. 56 Prezentarea de înscrisuri
este completat cu un nou aliniat cu următorul cuprins „Ori de câte ori contribuabilul depune la organul fiscal un document semnat de către o persoană fizică sau juridică care exercită activităti specifice unor profesii reglementate cum ar fi consultanta fiscală, audit financiar, expertiză contabilă, evaluare, documentul trebuie să contină în mod obligatoriu si datele de identificare ale persoanei în cauză”

5. Certificarea declaratiilor fiscale depuse la organele fiscale din cadrul ANAF:

– se abrogă prevederea de la art. 83 alin. (5) din Codul de procedura fiscală, privind obligatia certificării declaratiilor anuale de către un consultant fiscal;
– se introduce posibilitatea contribuabilului de a opta pentru certificarea declaratiilor depuse la autoritătile fiscale, inclusiv a declaratiilor rectificative.
– certificarea declaratiilor fiscale de către contribuabili reprezintă un criteriu de evaluare în analiza de risc fiscal, când se va efectua selectia contribuabililor supusi inspectiei fiscale.

6. Prevederi speciale privind rambursarea TVA

Prin Ordin al Ministrului Finantelor Publice se aprobă procedura de rambursare a TVA. Dacă valoarea decontului cu sumă negativă solicitată la rambursare este mai mica de 45.000 lei, organul fiscal aprobă rambursarea TVA fără control, sub rezerva efectuării ulterioare a inspectiei fiscale.

Aceasta procedură de rambursare fără control nu poate fi aplicată:
• în cazul în care contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal, fapte fiscale de natura infractiunilor
• în cazul în care organul fiscal, pe baza informatiilor detinute, constată că există riscul unei rambursări necuvenite.

7. Nivelul dobânzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere (acesta era de 0,04%).

8. Poprirea conturilor bancare nu poate fi înfiintă înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somatiei. (în vechiul act normativ era specificat că odată cu transmiterea somatiei şi a titlului executoriu, se transmitea băncii la care se afla deschis contul debitorului adresa de înfiintare a poprii).

Sursa – Administratia Judeteană a Finantelor Publice Vrancea (careia ii multumim pentur posibilitatea preluarii)link oficial aici

3 COMENTARII

  1. Corectati va rog nivelul dobanzii era 0.04% nu 0.4% !! Acum e 0.03% nu 0.3%. Nu mariti si voi fiscalitatea si asa excesiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!