Va supunem atentiei un material oficial, elaborat de DGRFP Brasov, cu privire la declararea și plata impozitului pe profit aferent anului 2014. Speram sa va fie de folos.
Contribuabilii vor depune declaratia anuala privind impozitul pe profit pentru anul 2014 (formular 101) si vor plati impozitul datorat pâna cel târziu în data de 25 martie 2015.
IMPORTANT – Declaratia 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat nu se depune pentru declararea impozitului pe profit aferent trimestrului IV.
ATENTIE – OPANAF 4024/2014 – modificare OPANAF 1950/2012 – modificari la D 100 si D 101 – CLICK AICI
Exceptie de la aceasta regula:
– organizatiile nonprofit;
– contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura
CEI MENTIONATI MAI SUS – au obligatia de a declara prin Declaratia de impozit pe profit aferent anului 2014 (Formular 101) si de a plati impozitul pe profit anual, pâna la data de 25 FEBRUARIE 2015
În cazul microîntreprinderilor care au devenit platitoare de impozit pe profit în cursul anului ca urmare a depasirii uneia dintre limitele prevazute de lege (la art. 112 – indice 6, din Codul fiscal) completeaza declaratia 101 pentru perioada cuprinsa între data de întâi a primei luni din trimestrul în care s-a depasit oricare dintre limitele respective si sfârsitul anului de raportare (de exemplu: 1.07 – 31.12.214).
În cazul persoanelor juridice straine care desfasoara activitatea prin intermediul mai multor sedii permanente în România, sediul permanent desemnat pentru îndeplinirea obligatiilor privind impozitul pe profit depune declaratia 101.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Baza legala:
– art. 34 alin. (1) si (5), art. 35 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
– Ordin ANAF nr. 1950/2012, cu modificarile si completarile ulterioare
citez :În cazul microîntreprinderilor care au devenit platitoare de impozit pe profit în cursul anului ca urmare a depasirii uneia dintre limitele prevazute de lege (la art. 112 – indice 6, din Codul fiscal) completeaza declaratia 101 pentru perioada cuprinsa între data de întâi a primei luni din trimestrul în care s-a depasit oricare dintre limitele respective si sfârsitul anului de raportare (de exemplu: 1.07 – 31.12.214).”
De unde e balaria asta ???
Codul Fiscal e clar : „ART. 112^6 Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau venituri din consultanţă şi management
Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în prezentul articol, luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv.”
Prin urmare : Declaratia 101 se completeaza ca anul trecut …luand in calcul toate veniturile si cheltuielile din intregul an 2014 ( si se scade impozitul declarat prin declaratia 100 in timpul anului ca micro ) .!!
@CORNEL – am preluat exact articolul oficial, asa ca…
[…] Speram sa va fie de folos. Multumim institutiei pentru posibilitatea preluarii. UTIL – Declararea și plata impozitului pe profit aferent anului 2014 – info oficial – click aici […]
PENTRU A PUTEA DEPUNE D101 AFER.ANULUI FISCAL 2014 AR TREBUII DEPUS VECTORUL 010 CU LUARE IN EVIDENTA A IMPOZITULUI.
CUM DEPUN ACEST VECTOR PENTRU ANUL 2014, ACESTA AR FI TREBUIT DEPUS IN IANUARIE 2014, ASTFEL EU CRED CA DACA IL DEPUN ACUM SIGUR SE LASA CU AMENDA.
CEI DE LA FINANTE NU MI-AU PUTUT PRELUA VETORUL PENTRU CA NU CUNOSC PREZENTA SITUATIE, ADICA AU FOST SURPRINSE CAND LE-AM SUS CA TREBUIE DE ANUL ACESTA SA DEPUN 101, SUSTINEAU CA NU AU PRIMIT NICI O DIRECTIVA CU PRIVIRE LA DEPUNEREA ACESTUIA.
VREAU SA MA DUC LA EI DAR IMI TREBUIE UN CADRU LEGAL, SA IMI PREIA VECTORUL SI CE DATA COMPETEZ LA LUARE IN EVIDENTA?
VA ATASEZ INFORMATIILE PE CARE LE CUNOSC EU IN PREZENT:
Conform dispozitiilor art. 34 alin. (5) din Codul fiscal, toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, ca au realizat sau nu profit, au obligatia sa declare impozitul pe profit anual(formularul 101), pana la data de
25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Desigur depunerea declaratiei 101 se poate face indiferent daca asociatia a depus sau nu formularul 010 pentru inregistrarea in vectorul fiscal a obligatiei privind impozitul pe profit.
Consideram ca ar trebui depus formularul 010 cat mai repede avand in vedere ca se va declara in curand impozitul pe profit aferent anului 2014.;
Completarea si depunerea D101 la ONG Conform dispozitiilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 15, alin. (2), organizatiile nonprofit sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru venituri de natura cotizatiilor, taxelor de inscriere, contributiilor banesti sau in natura ale membrilor, donatiilor sub forma de bunuri si bani primite prin sponsorizare, dividendelor si dobanzilor obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite, altele expres prevazute.
Organizatiile nonprofit, datoreaza impozit pe profit numai pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele scutite. Pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, care nu reprezinta mai mult de 10 % din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, organizatiile nonprofit nu datoreaza impozit.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, organizatiile nonprofit sunt considerate
“contribuabili”, potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscal si pct. 1 din Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform prevederilor art. 34, alin. (5) din Codul fiscal, toate organizatiile nonprofit, indiferent ca desfasoara sau nu activitati economice, au obligatia sa declare impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul prin formularul 101 aprobat prin Ordin ANAF (ultima versiune este aprobata prin Opanaf nr. 4024/2014).
Pentru calculul impozitului pe profit organizatia nonprofit trebuie sa completeze registrul de evidenta fiscala (art. 19 indice 6 din Codul fiscal).
Nu exista o metodologie publicata de completare a formularului 101 pentru organizatiile nonprofit, dar se are in vedere regula generala reglementata de Titlul II, cu mentiunea ca la rd.1 – 10 se trec veniturile si cheltuielile din activitatea organizatiei, asa cum sunt acestea inregistrate conform prevederilor Omfp nr. 1969/2007, dupa caz, in functie de activitatea desfasurata (venituri impozabile si neimpozabile, cheltuieli deductibile si nedeductibile).
La rd. 23 „Alte venituri neimpozabile” se trec veniturile din activitatea nonprofit, iar la rd. 36 „Alte cheltuieli nedeductibile” se trec cheltuielile din activitatea nonprofit a ONG-ului.
Ca urmare, la rd. 38 „Total profit impozabil/pierdere fiscala pentru anul de raportare, inainte de raportarea pierderii”, va rezulta profit impozabil sau nu, in functie de marimea veniturilor din activitati economice fata de veniturile neeconomice.