Administratia Judeteană a Finantelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 655/31.08.2015, a fost publicată Ordonanta Guvernului României nr. 40 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgentă nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. În articolul de mai jos, prezentăm sintetic cele mai importante prevederi ale actului normativ aprobat.
Contribuabilii care au achitat taxă specială pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent, în termenul de prescriptie prevăzut de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările si completările ulterioare.
Sumele prevăzute mai sus, precum si dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achită către contribuabili pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata transelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Cererile de restituire se solutionează în conformitate cu prevederile art. 70 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările si completările ulterioare, (45 de zile de la înregistrarea cererii) prin decizie care se comunică persoanei interesate în termen de maximum 10 zile de la emitere.
Împotriva deciziei organului fiscal, precum si în cazul nesolutionării cererii de restituire în termenul prevăzut mai sus, persoana interesată poate face contestatie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care trebuia solutionată cererea de restituire.
Sumele care urmează să fie restituite contribuabililor precum si dobânzile calculate până la data plătii integrale se actualizează cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistică la data emiterii deciziei de restituire.
Important! Procedura de efectuare a plătii sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobânzile calculate până la data plătii integrale va fi stabilită prin ordin al ministrului mediului, apelor si pădurilor si al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, care va fi emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonantei, respectiv 3 septembrie 2015.
În acest context, ANAF roaga contribuabilii interesati în restituirea sumelor reprezentând taxă specială pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, să nu depună cererile de restituire înainte de adoptarea procedurii de restituire.
Am cumparat in anul 2007 in data de 08.01 2007 de la un deler din Germania cu 08 km la bord,am mai stat in Germania pana in luna Mai 2005 cand am mai rulat 200 Km am parcurs traseul pana-n Romanaia si am imatriculat masina golf 5 pe dta de 24.05.2007 platind taxa de prima imatriculare.Azi a aparut OG 40/2015 si doresc sa-mi recuperez banii platiti.Ce acte trebuie sa prezint pentru a-mi recupera banii platiti.V a multumesc pentru ajutorul acordat si primiti toata consideratiune di partea mea.Cu stima Tiberiu Dragusin
Am fost la administratia financiara pentru a recupera taxa special de prima inmatriculare pentru un autoturism nou cumparat in anul 2007 si au zis ca doar pentrtu autoturtismele cumparate din 2010 pana astazi. Asa o fi, vsa rog sa ma lamuriti si pe mine. Multumesc.
Chiar daca sunt in sfera restiturii aceste taxe, pot fi restituite numai taxele ce nu sunt prescrise in termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala. Termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala este de 5 ani, incepand cu 1 ianuarie al anului urmator celui in care s-a nascut obligatia de plata de taxei (conform art. 135 din Codul de procedura fiscala) „, arata sursa citata.
In consecinta, observam ca pot fi restituite la cerere taxele aflate in sfera restituirii platite dupa data de 1 ianuarie 2010.
In unele cazuri particulare, pot fi restituite si taxe platite anterior acestei date, cand platitorul a demarat actiuni ce conduc la suspendarea prescriptiei extinctive.
Stiu ca la o prima vedere pare ca ar trebui sa fie restituite numai taxele platite dupa 1.01.2010, insa Art. II. din OG nr.40/2015 prevede expres: Dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa.
Asa ca se poate interpreta si ca OG nr.40/2015 repune pe toti in termenul de prescriptie, insa sa vedem cu se va inradacina in practica acesta situatie.