ANAF informează contribuabilii că începând cu data de 1 ianuarie 2016 , prin intrarea în vigoare a prevederilor noului Cod fiscal aprobate prin Legea nr. 227/2015 se extinde aplicarea taxării inverse şi pentru livrările taxabile de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel.
De asemenea , de la data de 1 ianuarie 2016 se introduce taxarea inversă , până la data de 31 decembrie 2018, pentru următoarele operaţiuni efectuate în interiorul ţării:
– furnizările de telefoane mobile, şi anume dispozitive fabricate sau adaptate pentru utilizarea în conexiune cu o reţea autorizată şi care funcţionează pe anumite frecvenţe, fie că au sau nu vreo altă utilizare;
– furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare şi unităţi centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
– furnizările de console de jocuri, tablete PC şi laptopuri.
Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Taxarea inversă se aplică numai pentru livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul ţării.
Pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se aplică taxarea inversă furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul de taxă , atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă.
Prin normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 vor fi definite bunurile care vor intra sub incidenţa taxării inverse până la 31 decembrie 2018, fiind stabilite şi codurile NC corespunzătoare bunurilor pentru care s-a reglementat aplicarea taxării inverse.
Taxarea inversă se aplică şi în prezent pentru următoarele operaţiuni : livrarea de deşeuri, livrarea de masă lemnoasă şi materiale lemnoase, livrarea de cereale şi plante tehnice, livrarea de energie electrică, transferul de certificate verzi, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
ALTE RESURSE UTILE PE TEMA TVA – VALABILE PENTRU 2016:
– Cotele de TVA care se aplica din 01.01.2016 – comunicat oficial ANAF – click aici
– Tabel comparativ intre Legea nr. 571/2003 si Legea nr. 227/2015 – pentru titlul VII “Taxa pe valoarea adăugată” (oficial ANAF) – click aici
– Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA – clarificări ANAF – click aici
– Modalitatea de înregistrare speciala în scopuri de TVA pentru operațiuni intracomunitare – info valabil pentru 2016 – click aici
Sursa – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca