Potrivit prevederilor Capitolului V – Registrele şi documentele financiar-contabile utilizate în scopul conducerii contabilităţii în partidă simplă, Secţiunea a 2-a din Reglementările contabile privind contabilitatea în partidă simplă aprobate prin O.M.F.P. nr. 170/2015, registrul-jurnal de încasări şi plăţi este documentul contabil care serveşte la înregistrarea încasărilor şi plăţilor aferente activităţii persoanelor care conduc evidenţa contabilă pe baza regulilor contabilităţii în partidă simplă.
Registrul-jurnal de încasări şi plăţi se întocmeşte într-un exemplar, înregistrarea operaţiunilor pe baza documentelor justificative facându-se distinct, pe fiecare operaţiune de încasare/plată.
În Registrul-jurnal de încasări şi plăţi se înregistrează atât operaţiunile în numerar, cât şi cele efectuate prin contul curent de la bancă, la valoarea prevăzută în documentele justificative, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.
Încasările din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi cuprind:
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
– sumele încasate din desfăşurarea activităţii;
– aporturile în numerar şi prin conturi bancare aduse la începerea activităţii ori în cursul desfăşurării acesteia;
– sumele primite sub formă de credite bancare sau de alte împrumuturi;
– sumele primite ca despăgubiri;
– sumele primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donaţii;
– sumele primite reprezentând forme de sprijin cu destinaţie specială din fonduri nerambursabile (subvenţii);
– alte sume încasate (de exemplu: restituiri de impozite, taxe, penalităţi).
Ca urmare, în Registrul-Jurnal de încasări şi plăţi se înregistrează de către un plătitor de TVA încasările inclusiv cu TVA.
Baza legala – Ordinul ministrului finantelor publice nr 170 / 2015 articolul Capitolul V, Secţiunea a 2-a
Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
UTIL – Operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar – prevederi art. 4 alin. (1) din Legea nr. 70/2015 (firma organizare evenimente) – oficial – click aici
Sursa – anaf.ro (Speta publicata la data 26.10.2015)