AcasăNewsANAF răspunde ANSPDCP cu privire la amenda de 16.000 lei - oficial...

ANAF răspunde ANSPDCP cu privire la amenda de 16.000 lei – oficial (a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale)

Prin Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã), adoptată de Parlamentul României, s-a stabilit în sarcina Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a organelor fiscale locale și a altor instituții publice, care administrează creanțe fiscale, obligația de a publica listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale.

ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale.

În schimb, ANSPDCP susține că – detalii aici – a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria pagină și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001.

Cu o lună înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

Listele debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedură fiscală). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligată prin lege să publice listele contribuabililor care înregistrează restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016.

ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua să respecte toate obligațiile legale.

Sursa – ANAF (pagina Facebook)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!