Raspuns – În cazul în care persoana fizică rezidentă în Franţa nu prezintă certificatul de rezidenţă fiscală în momentul realizării venitului, se aplică Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Astfel, potrivit art. 223, alin. (1), lit. o) veniturile realizate de nerezidenţi din lichidarea unei persoane juridice române sunt venituri impozabile obţinute din România. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, respectiv asupra cuantumului excedentului în bani/în natură diminuat cu suma adusă ca aport de nerezident la capitalul social al societăţii din România.
Menţionăm că, veniturile din lichidarea unei companii nu sunt considerate dividende, întrucât potrivit art. 7 alin. (1) pct. 11 din Codul fiscal, dividendul semnifică o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecinţă a deţinerii unor titluri de participare la acea persoană juridică exceptând, printre altele, şi o distribuire în bani sau în natură efectuată în legătură cu lichidarea unei persoane juridice.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
În cazul în care persoana fizică rezidentă în Franţa prezintă certificatul de rezidenţă fiscală în momentul realizării venitului, potrivit prevederilor art. 230 din Codul fiscal, se aplică prevederile Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiată între România şi Franţa.
Precizăm că, întrucât veniturile obţinute de persoana fizică nerezidentă din lichidarea unei persoane juridice române nu reprezintă dividende, acestea nu intră sub incidenţa art. 10 „Dividende” din convenţie.
Baza legala
Legea nr 227 / 2015 articolul 7 al. 1 pct. 11, art. 223 al. 1 lit. o, art. 230
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 22.02.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)