ANAF aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, în Monitorul Oficial al României nr. 629/17.08.2016 a fost publicat OPANAF nr. 2.393/2016 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art.316 alin.(12), lit.e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului şi pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin.(11), lit.h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a persoanelor impozabile, societăţi, cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii nr. 31/1990, supuse înmatriculării la registrul comerţului care nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni în sfera de aplicare a TVA.
Acest act normativ abrogă OPANAF nr. 3.840/2015 privind stabilirea criteriilor pentru condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA.
Potrivit noii proceduri privind înregistrarea în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal va asigura contribuabilului posibilitatea de a-şi exercita dreptul de a fi ascultat cu privire la rezultatul analizei efectuate de către organul fiscal, urmare căreia s-a realizat încadrarea contribuabilului într-un anumit profil de risc fiscal, drept legiferat prin dispoziţiile art.9 din Codul de Procedură Fiscală.
Evaluarea intenţiei şi capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera de aplicare a TVA, vizează doar persoanele care îndeplinesc parţial criteriile de evaluare, încadrate la profilul de risc mediu, prin aplicarea automată şi fără limitare a unui set de indicatori/criterii de risc cu privire la următoarele aspecte:
– gradul de conformare la declarare şi plată a persoanelor impozabile;
– existenţa sediului social sau al sediilor secundare unde se desfăşoară activitatea pentru care s-a obţinut autorizaţie de funcţionare;
– existenţa angajaţilor în vederea realizării obiectului de activitate;
– prezenţa neconcordanţelor dintre livrările şi achiziţiile de bunuri declarate de către parteneri şi cele declarate de persoana impozabilă în cadrul relaţiilor economice desfăşurate.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Invitaţia la interviu se face în scris, în conformitate cu noua procedură şi va cuprinde:
– data, ora şi locul la care contribuabilul este obligat să se prezinte;
– baza legală a solicitării;
– scopul solicitării;
– documentele pe care contribuabilul este obligat să le prezinte.
După primirea invitaţiei, persoana impozabilă poate solicita, o singură dată, pentru motive justificate, amânarea datei de prezentare, caz în care interviul se reprogramează.
De reţinut: Termenul de soluţionare a cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungeşte cu perioada cuprinsă între data comunicării invitaţiei şi data la care reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă la organul fiscal.
Solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se respinge în cazul în care reprezentantul legal al persoanei impozabile nu se prezintă la locul şi data stabilite prin invitaţie, respectiv nu furnizează informaţiile şi documentele solicitate. În acest caz, compartimentul de evaluare întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de respingere a înregistrării în scopuri de TVA.
În condiţiile în care, reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă şi furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate, justificând intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare întocmeşte un referat care cuprinde propunerea de aprobare a înregistrării în scopuri de TVA.
Pe de altă parte, atunci când reprezentantul legal al persoanei impozabile se prezintă, dar nu furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate sau, se prezintă, furnizează corect şi complet datele şi informaţiile solicitate, dar nu justifică intenţia şi capacitatea persoanei impozabile de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA, compartimentul de evaluare poate să:
– respingă cererea de înregistrare în scopuri de TVA şi să întocmească un referat care cuprinde propunerea de respingere a înregistrării în scopuri de TVA, în cazul în care persoana impozabilă se află la prima cerere de înregistrare în scopuri de TVA.
– transmită motivat solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA şi documentaţia care a stat la baza analizei, direcţiei regionale antifraudă fiscală.
Sursa (cu multumiri) – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice – Galaţi