Conform articolului 82 din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arendare, precum si venituri din activitati agricole sunt obligati sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de impozit, exceptandu-se cazul veniturilor pentru care platile anticipate se stabilesc prin retinere la sursa.
Platile, stabilite in regim trimestrial, trebuie efectuate in 4 rate egale, pana la data de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Pentru trimestrul II al acestui an, termenul de plata este 15 iunie.
Platile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursa de venit, luandu-se ca baza de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat in anul precedent. Cota de impozit este de 16%.
Prin OUG nr. 46/2009 au fost introduse masuri ce se refera la renuntarea administratiei fiscale la calculul de majorari de intarziere stabilite in sarcina contribuabililor intrati in dizolvare, incepand cu data hotararii de dizolvare.
Incepand cu data inregistrarii la registrul comertului a hotararii de dizolvare pentru creantele care au intervenit anterior sau ulterior acesteia, administratia financiara nu va calcula majorari de intarziere.
Nu acelasi lucru se intampla si in cazul in care hotararea judecatoreasca a desfiintat actul care a stat la baza inregistrarii dizolvarii. In acest caz se vor calcula majorari de intarziere de catre administratia financiara pentru perioada cuprinsa intre data inregistrarii mentiunii si data ramanerii irevocabile a hotararii.
Atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal competent ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca, va fi inscrisa, potrivit OUG nr. 46/2009, in cazierul fiscal al persoanelor fizice si juridice, dar si inactivitatea fiscala, declarata potrivit legii.
De asemenea, OUG nr. 46/2009 prevede ca inactivitatea sa fie inscrisa si in cazierul fiscal al reprezentantilor legali ai persoanei juridice.
sursa – http://www.ccib.ro/afacerea/