AcasăNewsModificările Codului Fiscal, aplicabile de la 01.01.2017 - info oficial ANAF

Modificările Codului Fiscal, aplicabile de la 01.01.2017 – info oficial ANAF

Noul Cod fiscal a intrat în vigoare la începutul anului în curs, însă unele prevederi devin aplicabile începând cu prima zi a anului viitor. Totodată, există si reglementări care vor dispărea efectiv din 2017, precum impozitul pe constructii cunoscut mai bine ca „taxa pe stâlp”. Despre acestea, dar si despre celelalte noutăti fiscale ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2017, aflati din cele ce urmează.

TVA standard de 19%

Una dintre principalele prevederi aplicabile din prima zi a anului următor vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20%, atât cât este în prezent, la 19%.

UPDATE 2017 – Codul Fiscal valabil 2017 – inclusiv Normele Metodologice de Aplicare ale acestuia (nou și oficial) – click aici

Taxa pe stâlp dispare

În ceea ce priveste impozitul pe constructii, cunoscut mai bine ca „taxa pe stâlp”, acesta va fi eliminat la finele anului în curs. Astfel, în 2016, impozitul pe constructii se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente în patrimoniul contribuabililor la 31 decembrie 2015, evidentiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare constructiilor.

Conform reglementărilor aplicabile în prezent, la plata impozitului pe constructii sunt obligate trei categorii de contribuabili, după cum urmează:

– persoanele juridice române, cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare si functionare;
– persoanele juridice străine care desfăsoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România;
– persoanele juridice cu sediu social în România înfiintate potrivit legislatiei europene.

Prin urmare, contribuabilii enumerati anterior au fost obligati să calculeze si să declare impozitul pe constructii, până la data de 25 mai, plata „taxei pe stâlp” realizându-se în două transe egale, până la datele de 25 mai si 25 septembrie.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ce se schimbă în zona CASS?

Codul fiscal va aduce noutăti, din prima zi a lui 2017, si în ceea ce priveste contributiile de asigurări sociale de sănătate (CASS).

1. Venituri din salarii sau cele asimilate salariilor: dacă totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, contributia individuală se va calcula în limita acestui plafon.

2. Venituri din pensii: si în cazul persoanelor care obtin venituri din pensii, pentru veniturile realizate din 2017 începând, în situatia în care veniturile depăsesc valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, CASS individuală se va calcula în limita acestui plafon.

3. Venituri din activităti independente: pentru astfel de venituri realizate, din 2017 baza lunară de calcul nu va putea fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

4. Venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se retine la sursă: pentru veniturile realizate începând cu 1 ianuarie anul viitor, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

Astfel, din 2017, spre deosebire de anul în curs, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală vor fi incluse în baza de calcul a CASS, chiar dacă beneficiarul va obtine venituri din salarii, pensii sau activităti independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câstiguri salariale medii brute.

În mod asemănător, si veniturile obtinute din dividende vor fi incluse în baza de calcul a contributiei la sănătate, chiar dacă beneficiarul este salariat, cu mentinerea aceleiasi plafonări amintite si anterior.

5. Venituri din activităti agricole, silvicultură si piscicultură: si în cazul realizării acestor venituri, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

6. Venituri din investitii si alte surse: în mod similar, pentru persoanele care realizează venituri din investitii sau din alte surse, bazele lunare de calcul nu vor putea fi mai mari decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut.

Si în situatia persoanelor fizice care beneficiază de drepturi bănesti lunare ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru somaj, precum si a celor care primesc indemnizatie lunară pentru cresterea copilului, dacă totalul veniturilor obtinute lunar va fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câstigul salarial mediu brut, contributia individuală se va calcula, de anul următor, în limita acestui plafon.

SUSTINE BLOGUL NOSTRU – ACCESAND BANNER-ELE DE PE SITE – PENTRU CUMPARATURI SAU ALTE INTERESE. ESTE SIMPLU – LE AI IN PARTEA DREAPTA, SAU LA FINAL ARTICOL.

Impozit specific pentru industria hotelieră si de alimentatie publică

Tot din 2017 va intra în vigoare si Legea nr. 170/2016info prevederi aici – privind impozitul specific unor activităti, prevederile acesteia urmând să avantajeze anumite companii si să dezavantaje multe altele, în special pe cele de mici dimensiuni.

Mai exact, impozitul specific, care va fi calculat în functie de câteva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitătii sau sezonalitatea, va fi datorat de toate societătile care au înscrise în actul constitutiv, ca activităti principale sau secundare, una sau mai multe activităti prevăzute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri și alimentație publică.

Astfel, indiferent dacă sunt sau nu profitabile, restaurantele, barurile ori cafenelele vor trece de la anul la acest nou sistem de impozitare.

Sursa (cu multe multumiri) – AJFP Maramures

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!