Intrebare – Care este impozitul datorat de moștenitori pe venitul din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire în situația în care succesiunea este dezbătută şi finalizată la mai mult de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii?
Raspuns – Potrivit Codului fiscal, în cazul transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia,cu titlu de moștenire, dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată la mai mult de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Obligația plății impozitului revine moștenitorilor, dar obligația calculării şi încasării impozitului pe venit revine, fie notarului public, în cazul procedurii notariale, fie organului fiscal competent, în cazul dezbaterii succesiunii prin procedură judecătorească.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Baza legala
– Legea nr 287 / 2009 articolul 953 și 954 alin.1
– Legea nr 227 / 2015 articolul 111 alin.3, 4 și 6
Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 06.10.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)