ANAF informează contribuabilii plătitori de impozit pe profit că, până la final martie 2017 – detalii termen exact aici – sunt obligaţi să declare impozitul pe profit aferent anului 2016, prin intermediul formularului 101 „Declaraţia privind impozitul pe profit”, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016.
Termenul legal de plată a impozitului pe profit pentru anul 2016 expiră la aceeaşi dată.
La completarea formularului se au în vedere prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Hotărârii Guvernului nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Formularul 101 a suferit câteva modificări față de varianta aplicabilă pentru anul 2015, dar, în general, sunt modificări care țin mai mult de formă, decât de fond. Nu mai este necesară prezentarea veniturilor și cheltuielilor extraordinare (se vor prezența separat doar veniturile și cheltuielile din exploatare și financiare).
Deducerea reprezentând amortizarea fiscală va fi prezentată mai detaliat, astfel s-au introdus categorii noi pentru a prezența amortizarea fiscală provenind de la mijloace fixe destinate preveniri accidentelor de muncă și bolilor profesionale, destinate înființării și funcționarii cabinetelor medicale sau de la mijloace fixe care au o valoarea mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a guvernului.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Depunerea formularului 101
Formularul 101 „Declaraţia privind impozitul pe profit” se depune la organul fiscal în a cărui evidenţă este înregistrat contribuabilul ca plătitor de impozite şi taxe. Declaraţia privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistenţă postat pe portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Secţiunea Declaraţii electronice.
Formularul se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fişier XML ataşat, pe suport CD, însoţit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În cazul în care plătitorul corectează declaraţia depusă, declaraţia rectificativă se întocmeşte pe acelaşi model de formular, înscriind „X” în spaţiul special prevăzut în acest scop.
Declarația nu poate fi depusă și nu poate fi corectată după anularea rezervei verificării ulterioare, cu excepțiile prevăzute la art.105 alin. (6) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare. În situația în care contribuabilul/plătitorul depune declarația după anularea rezervei verificării ulterioare, se bifează rubrica „Declarație depusă după anularea rezervei verificării ulterioare” și se completează temeiul legal pentru depunerea declarației, în rubrica prevăzută în acest scop.
Persoanele juridice nerezidente – fără sediu permanent în RO, dar plătitoare de impozit pe profit – vor depune Formularul 101 (ANAF) – click aici
Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare, potrivit legii, au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la data depunerii situaţiilor financiare.
Persoanele juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare au obligaţia să depună declaraţia anuală de impozit pe profit şi să plătească impozitul până la închiderea perioadei impozabile, definită prin Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Contribuabilii care au optat ca anul fiscal să corespundă exerciţiului financiar conform prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia să depună declaraţia privind impozitul pe profit până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv de la închiderea anului fiscal modificat.
Reamintim contribuabililor că până la data de 27 februarie 2017 au avut obligaţia să depună formularul 101 „Declaraţia privind impozitul pe profit”, organizaţiile nonprofit precum şi contribuabilii care au obţinut venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.
ANAF anunță acțiuni operative de control al contribuabililor ce vor depune Declarația 101 până pe 27 martie 2017 – ATENTIE – click aici
Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] Declararea impozitului pe profitul anului 2016 – precizări recente ANAF (util) – click aici […]