Urmare a Planului de acțiune privind organizarea controalelor antifraudă în scopul prevenirii și combaterii formelor de fraudă fiscală asociate utilizării muncii subdeclarate sau nedeclarate încheiat între Inspecția Muncii și Agenția Națională de Administrare Fiscală, inspectorii ITM în colaborare cu reprezentanți ai Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală, participă la acțiuni de control comune, în vederea identificării activităţilor economice care se desfăşoară fără respectarea prevederilor legale în materie financiar-fiscală şi de legislaţia muncii, precum şi sancţionării persoanelor responsabile.
Pentru realizarea obiectivelor Planului de Acțiune, controalele se desfășoară în perioada august-septembrie, urmând ca, la finalizarea acțiunii să fie difuzate către mass-media rezultatele acesteia.
Având în vedere efectele negative ale muncii nedeclarate este necesar un efort comun al autorităților statului cu competență în prevenirea și combaterea acestui fenomen, concretizat prin acțiuni menite să prevină neconformarea și să încurajeze respectarea legislației fiscale în domeniul muncii.
Munca nedeclarată sau ”munca la negru” reprezintă o activitate desfășurată în afara cadrului legal reglementat, fiind un fenomen des întâlnit în economia românească.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Munca nedeclarată nu este fiscalizată, lucrătorul fiind lipsit de protecția pe care i-o acordă legislația muncii și de protecție socială, nefiind asigurat în sistemul de pensii, șomaj, sănătate etc.
Un fenomen din ce în ce mai răspândit este munca declarată parțial sau subdeclarată, așa numita “muncă la gri”, situație în care angajatorul încheie contracte de muncă cu salariul minim garantat, cealaltă parte a renumerației, până la salariul plătit efectiv, nefiind fiscalizată, sau încheie contracte de muncă part-time, disimulând o activitate de 8 ore, sau mai mult, pentru a supune fiscalizării doar salariul corespunzător normei de muncă prevăzută în contractul individual de muncă și nu cel corespuzător timpului de muncă.
În domeniile construcţii, alimentaţie publică, silivicultură, transport, comerţ, pază şi protecţie, confecţii, curăţenie, arhivare şi depozitări au fost identificate, pe lîngă riscurile indisciplinei financiare, neconformări la declararea și plata obligațiilor fiscale și riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale, ori subdeclararea nivelului real de salarizare.
În cadrul acțiunilor de control operativ, se pune accentul și pe informarea contribuabililor (societăți comerciale și salariați) cu privire la obligațiile legale ce le revin, riscurile la care se expun și sancțiunile contravenționale și/sau penale aplicabile în domeniu, ca de ex. Acțiunile de informare și conștientizare a angajatorilor și angajaților organizate de ITM ARAD în anul curent și în anii precedenți, atât în municipiul cât și în județul Arad.
Sursa (cu multumiri) – Biroul de presa ITM Arad
[…] – Acțiuni comune de control ITM și ANAF ANTIFRAUDĂ – comunicat oficial ITM – CLICK AICI […]