Ca regulă generală pentru persoanele juridice şi fizice care au calitatea de angajatori – baza lunară de calcul pentru CAS şi CASS o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuţia individuală. (art. 140 alin. 1, art. 158 alin. 1 din Codul fiscal ).
Excepţie : în cazul câştigului lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, al cărui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, venitul luat în calcu l la determinarea baze i lunare de calcul al CAS şi CASS datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează CAS şi CASS, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ. (art. 140 alin. 2, art. 158 din Codul fiscal )
►ATENŢIE: Excepţia nu se aplică angajatorilor pe perioada în care salariaţii acestora realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară. (art. 140 alin. 3), alin.4), art. 158 alin.3) din Codul fiscal)
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
În acest sens prin O.M.F.P. nr. 2343/31.08.2017 – M.O. nr. 717/05.09.2017 – se aprobă Procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal. Astfel, în cazul salariaţilor care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară, angajatorii datorează CAS şi CASS la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv şi nu la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
În acest sens, salariaţii au obligaţia să depună la fiecare angajator o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că veniturile lunare brute cumulate, realizate din salarii sau asimilate salariilor în baza mai multor contracte individuale de muncă, sunt cel puţin egale cu salariul minim brut pe ţară.
În cazul în care, la unul dintre angajatori, salariaţii realizează un venit brut lunar cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, aceştia nu au obligaţia depunerii declaraţiei pe propria răspundere la angajatorul respectiv.
Condica prezență – Pontaj – model complet potrivit prevederilor din legislația aplicabilă (nou) – click aici
Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
În vederea completării declaraţiei, fiecare angajator eliberează salariatului, la cerere, un document din care să rezulte venitul brut realizat. Salariatul cumulează veniturile brute lunare realizate din salarii şi asimilate salariilor, iar suma rezultată o compară cu nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile sociale.
Declaraţia pe propria răspundere constituie document justificativ pentru fiecare angajator în vederea stabilirii bazei de calcul a C.A.S.şi a C.A.S.S.
Modelul declaraţiei pe propria răspundere este prevăzut în O.M.F.P. nr. 2343/31.08.2017 – SI IL PUTETI DESCARCA DE AICI
Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”