AcasăSituatii financiare anualeCorectarea erorilor contabile - pentru exercițiul financiar curent, sau pentru exercițiile financiare...

Corectarea erorilor contabile – pentru exercițiul financiar curent, sau pentru exercițiile financiare precedente

Avand la baza Ghidul privind aplicarea reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidatetext aici – aprobate prin Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, va prezentam in cele ce urmeaza o serie de informatii importante.

Erorile constatate în contabilitate se pot referi fie la exercițiul financiar curent, fie la exercițiile financiare precedente (pct. 65 alin. (1)).

Corectarea erorilor se efectuează la data constatării lor (pct. 65 alin. (2)).

Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni şi declaraţii eronate cuprinse în situaţiile finan¬ciare ale entităţii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultând din greşeala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informaţii credibile care:

– erau disponibile la momentul la care situaţiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
– ar fi putut fi obţinute în mod rezonabil şi luate în considerare la întocmirea şi prezentarea acelor situaţii financiare anuale (pct. 66 alin. (1)).

Astfel de erori includ efectele greşelilor matematice, greşelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greşite a evenimentelor și fraudelor (pct. 66 alin. (2)).

În funcție de perioada la care se referă eroarea constatată și de gradul de semnificație al acesteia, corectarea erorilor se efectuează astfel:

– corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere (pct. 67 alin. (1));
– corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”) (pct. 67 alin. (2));
– în cazul erorilor nesemnificative aferente exercițiilor financiare precedente, potrivit politicilor contabile adoptate de entitate, se pot corecta fie pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”), fie pe seama contului de profit și pierdere (pct. 67 alin. (3)).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influenţeze informaţiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situaţiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală sau cumulată a elementelor (pct. 67 alin. (4)).

Cu privire la corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, un aspect important prevăzut de reglementările contabile este acela că efectuarea acestor corectări nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii și nu presupune ajustarea informațiilor comparative prezentate în situațiile financiare. Informaţii comparative referitoare la poziţia financiară şi performanţa financiară, respectiv modificarea poziţiei financiare, sunt prezentate în notele explicative (pct. 68 alin. (1) și (2)).

În notele explicative la situaţiile financiare trebuie prezentate informaţii cu privire la natura erorilor constatate şi perioadele afectate de acestea (pct. 68 alin. (3)).

Înregistrarea stornării unei operaţiuni contabile aferente exerciţiului financiar curent se efectuează fie prin corectarea cu semnul minus a operaţiunii iniţiale (stornare în roşu), fie prin înregistrarea inversă a acesteia (stornare în negru), în funcţie de politica contabilă şi programele informatice utilizate (pct. 69).

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!