Ce este delegarea
Conform Codului Muncii, delegarea reprezinta exercitarea temporara din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si poate fi prelungita doar cu acordul salariatului pentru perioade successive de maximum 60 de zile calendaristice.
pe durata delegarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si o indemnizatie de delegare – diurna.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
Conditii de acordare
– In cazul in care delegarea se realizeaza intr-o localitate situata la o distanta mai mare de cinci km de localitatea in care salariatul isi are permanent locul de munca.
– Se acorda numai daca durata delegarii este de minimum 12 ore. In cazul delegarii pentru mai multe zile, pentru ultima zi a delegatiei, diurna se acorda numai daca durata delegarii este de cel putin 12 ore.
Acte ce se întocmesc și se solicită la o angajare nouă în anul 2018 – model orientativ OPIS (actualizat) – click aici
Plata diurnei
• valoarea deductibila integral este in valoare de cel mul 42,5 lei/zi, in cazul in care diurna acordata este mai mica de 42,5 lei, atunci cheltuiala este deductibila;
• daca diurna acordata este mai mare de 42,5 lei/zi, diferenta de valoare se impoziteaza.
*Nota: pentru perioada in care salariatul se afla in delegatie si beneficiaza de diurna, acesta nu va putea primi tichete de masa.
Sursa – specialistii Upline HR
UTIL – grup salarizare-HR – discutii si resurse (pe Facebook) – vino si tu alaturi de peste 7.000 de colegi – click aici
Unde scrie ca diurna se acorda numai daca se depasesc 12 ore? Aceasta prevedere nu mai e valabila din 1 ianuarie 2016. Va rog sa consultati Codul fiscal.