Dupa cum stiti, tema sesiunii de asistență online a ANAF – din data de 28 martie 2018 a fost „Modificarea vectorului fiscal prin depunerea formularului 700”. In acest sens, va supunem atentiei intrebarile si raspunsurile din cadrul acesteia.
Link-ul oficial il gasiti aici – www.facebook.com/www.ANAF.ro . UTIL – Declarația 700 – PDF-ul inteligent (oficial ANAF) se poate descarca de aici (actualizat recent) – CLICK AICI
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – Daca o societate comerciala are la 31.12.2017 un capital social > 45.000 lei si respectiv mai mult de 2 angajati cu norma intreaga, dar CA< 1.000.000 euro, iar in anul 2017 a fost platitoare de impozit pe profit,trebuie sa depuna D700 pentru trecere la impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2018 si ulterior poate opta pentru trecerea din nou la impozitul pe profit (dupa aprobarea ordonantei de urgenta emisa in acest sens)? Dar daca are si cod CAEN de restaurant si este obligata incepand cu anul 2018 sa aplice si impozitul specific in conditiile in care opteaza pentru aplicarea impozitului pe profit? Pana la ce data se poate inregistra si pentru aplicarea impozitul specific? Multumesc,
RASPUNS – Dacă totalul veniturilor realizate de firmă la 31.12.2017 este mai mic de 1.000.000 Euro, societatea are obligația să treacă la impozitarea pe veniturile microintreprinderilor începând cu 01.01.2018 și va depune solicitarea de modificare a vectorului fiscal (prin formularul 010 sau formularul 700) până la data de 31.03.2018. Data de 31 martie 2018 fiind într-o zi nelucrătoare, termenul limită de depunere a formularului de menţiuni este data de 02.04.2018. În ceea ce privește opțiunea de a solicita reînregistrarea la sistemul de impozitare la profit, deoarece capitalul social este mai mare de 45.000 lei, această posibilitate a fost eliminată odată cu publicarea OUG 79/2017 de modificare a Codului fiscal. La publicarea în Monitorul Oficial a altor reglementări privind obligațiile fiscale, pentru modificarea vectorului fiscal va fi necesar să se depună noi declarații de mențiuni.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – Daca dorim sa facem trecerea de la profit la micro trebuie sa completam in 700 toate elementele din vectorul fiscal sau doar ce dorim sa modificam? In cazul in care selectam toate obligatiile din vector, la TVA spre exemplu , formularul bifeaza automat „modifica perioada fiscala” desi nu dorim sa facem asta si nici nu poate fi debifat.
RASPUNS – Formularul 700 se completează numai cu datele modificate începând cu 1 ianuarie 2018. Dacă celelalte obligaţii fiscale declarate înainte de această dată rămân neschimbate, atunci, în cazul menţionat de dumneavoastră se completează numai rândul 2.2. scoaterea din evidență ca plătitor de impozit pe profit şi respectiv rândul 3.1. luare în evidenţă ca plătitor de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
INTREBARE – Cand va functiona D700 si pentru TVA? Macar pentru scoaterea de la platitor?
RASPUNS – Propunerea dvs. a fost transmisă direcţiei de specialitate din cadrul Agenţiei pentru a fi analizată şi pentru a decide în consecinţă
INTREBARE – Avem o firma la care trecem de la profit la micro cu 01.01.2018. Trebuie completat cu impozit profit iesire cu 31.12.2017 si intrare la micro cu 01.01.2018 SAU trebuie completate toate campurile si referitoare la TVA, etc care nu se modifica cu aceasta ocazie?
RASPUNS – Așa cum se precizează în Instructiunile de completare a formularului 700, declarația se completează NUMAI cu datele modificate față de datele declarate anterior.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – Multumim ANAF pentru implementarea D700. Am depus deja pentru cateva firme (schimbari profit-micro, inregistrare salariati), si a functionat. Ne-ati scutit de o parte din drumurile la ghiseu, si chiar este de ajutor! Asa ca, de data aceasta, va felicit! Asteptam si alte formulare sa fie transformate in mod online, cum este 061 de exemplu.
RASPUNS – Vă mulțumim pentru aprecierile dvs. și menționăm faptul că unul dintre obiectivele principale prevazute în strategia ANAF este migrarea spre mediul electronic, context în care se depun eforturi pentru îmbunătățirea serviciilor electronice oferite.
INTREBARE – Pentru contributii salariale:cu exceptia contributiilor introduse la 1 ianuarie 2018 unde data luarii in evidenta este normal sa fie 1 ianuarie 2018 la impozitul pe venitul din salarii formularul nu permite selectarea datei luarii in evidenta anterioara datei de 1 ianuarie, spre exemplu iunie 2015. Exact, aceeasi problema, la impozit pe profit din 01.07.2009 nu putem prelua data initiala. Cum procedam? O lasam necompletata?
RASPUNS – Bună ziua! Formularul 700 – Declarație pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligații fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal se utilizează pentru evenimentele (luare în evidență / scoatere din evidență) care au loc începând cu 1 ianuarie 2018. Pentru corecții ale vectorului fiscal anterioare acestei date trebuie să depuneți declarațiile corespunzătoare la organul fiscal competent. Formularul 700 conține numai contribuțiile conform legislației în vigoare începând cu 01.01.2018.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – In vederea trecerii de la platitor de impozit pe profit la micro s-a depus un formular 010 dar in vector nu apare modificarea. Se depune si un D 700 ?
RASPUNS – În cazul în care s-a depus formularul 010, nu mai există obligaţia depunerii formularului 700
INTREBARE – Buna ziua!Va rog,sa mi spuneti in d700 unde se trece cine este rasponsabil cu partea contabila deoarece trebuia declarat in 010.Multumesc,anticipat!
RASPUNS – Formularul 700 – „Declaraţia pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal” se completează şi se transmite ori de câte ori contribuabilii/plătitorii solicită, ulterior înregistrării fiscale, înregistrarea în vectorul fiscal a unor noi categorii de obligaţii fiscale sau modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise iniţial în vectorul fiscal. Alte informaţii ce sunt modificate si care nu sunt cuprinse în formularul 700 nu pot fi transmise electronic.
INTREBARE – Buna ziua! am incercat sa depun un formular D700 cu inregistrare salariati incepand cu data de 28.03.2018. Nu am reusit , recipisa avand urmatoarele erori pentru fiecare contributie in parte: ex: Data de luare in evidenta la categoria de impozit
RASPUNS – Bună ziua! Vă rugăm să comunicați problema întâmpinată prin formularul de contact disponibil la adresa https://www.anaf.ro/asistpublic/ , alegând la categoria solicitării „Asistență tehnică servicii informatice” și atașând capturi de ecran cu erorile pe care le primiți la încercarea de validare a formularului.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – Va rog frumos ca sa ma ajutati cu raspunsul la o intrebare. Ce venituri se iau in considerare pentru ca o societate sa treaca de la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor la plata impozitului pe profit. Se ia in considerare baza impozabila definita la art.53 doar alin(1) sau art.53 alin(1), alin(2) si alin(3) din Codul fiscal? In ceea ce priveste calculul impozitului pe venitul microintreprinderilor este clar ca se iau in considerare cele trei alineate, insa in cazul determinarii plafonului este interpretabil. Multumesc!
RASPUNS – Solicitarea dvs nu se încadrează în tema de astăzi. Totuşi vă menţionăm că pentru stabilirea plafonului de 1.000.000 euro, în vederea trecerii de la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor la plata impozitului pe profit, să aveţi în vedere prevederile punctului 1 din Normele metodologice date în aplicarea art. 47 din Codul fiscal. Pentru a beneficia de asistență este necesar să folosiți formularul de asistență de la următorul link: https://www.anaf.ro/asistpublic/
INTREBARE – Consider ca ar fi de mare ajutor daca declaratia 700 ar avea si buton de rectificativa, asa incat fiecare sa isi modifice vectorul de cate ori este necesar si apar modificari asupra datelor entitatii, intrari iesiri de salariati…s.a. asemenea. nu vad logica depunerii o singura data si pe urma pe masura ce intervin modificari sa mergi tot la ghiseu.
RASPUNS – Referitor la propunerea „ca ar fi de mare ajutor daca declaratia 700 ar avea si buton de rectificativa,” vă menţionăm că potrivit Codului de procedură fiscală, prin declaraţie rectificativă se poate corecta de către contribuabil declarația de impunere sau declarația informativă nu şi declaraţia de înregistrare fiscală. Modificările ulterioare ale datelor din declarația de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoștință organului fiscal central, în termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea și depunerea declarației de mențiuni. Declaraţia 700 se depune exclusiv prin mijloace sau sisteme electronice de transmitere la distanţă, deci nu mai este necesară deplasarea la sediul unităţii fiscale
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.
INTREBARE – In formularul 700 se completeaza toate obligatiile din vector, incusiv cele care nu sufera modificari sau trebuie completate doar obligatiile sufera modificari?
RASPUNS – Formularul 700 „Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal” se completează NUMAI cu noi categorii de obligaţii fiscale sau modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise iniţial în vectorul fiscal.
INTREBARE – Firmei mele nu i s-a facut actualizarea automata a vectorului fiscal la inceputul anului, pentru noile contributii pentru salarii, asa ca pe recipisa la D112 imi scrie ca nu este inregistrata pentru codurile respectivelor contributii, desi suntem platitori de 9ani . Ar trebui sa depun eu D700 pt actualizarea vectorului ? Multumesc
RASPUNS – În vederea soluţionării aspectelor prezentate de dvs. este necesar să vă adresaţi organului fiscal în evidenţa căruia sunteţi înregistrat ca plătitor de impozite, taxe şi contribuţii.
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”
[…] – Modificare vector fiscal prin depunerea D 700 – întrebările și răspunsurile din sesiunea oficială ANAF – CLICK AICI […]
Buna ziua.
In cate zile se opereaza vectorul fiscal de la depunerea dec. 700 ? Va intreb pentru ca am depus acum doua zile o dec.700 pentru intrgistrari salariale si nu pot depunde dec.112, am eroari