În ultimele 2 săptămâni ale lunii iunie, s-a desfășurat la nivel naţional „Campania privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoare la încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în registrul general de evidență a salariaților a contractelor individuale de muncă cu timp parțial”.
Acest tip de contract individual de muncă este reglementat de art. 103 – 107 din Codul muncii. Printre particularități amintim obligația angajatorului de a menționa în contract repartizarea programului de lucru și interdicția de a efectua ore suplimentare, cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente sau înlăturării consecințelor acestora.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.
Obiectivele campaniei au constat în:
– Identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale referitoare la contractele de muncă cu timp parțial în ceea ce privește încheierea, modificarea, suspendarea, executarea, înregistrarea și transmiterea în REVISAL a acestora, precum și determinarea acestora să respecte prevederile legale în domeniul relațiilor de muncă;
– Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale și diminuarea consecințelor sociale și economice negative ce derivă din nerespectarea acestora;
– Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2018 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) ? – click aici
Astfel, în urma controalelor desfășurate, au fost aplicate 38 de sancţiuni contravenţionale, cuantumul amenzilor fiind de peste 10.000 lei. Au fost dispuse un număr de 86 de măsuri pentru intarea în legalitate a angajatorilor controlați.
Astfel de acţiuni se vor desfăşura şi în perioada următoare, iar acolo unde agenţii economici nu respectă prevederile legislaţiei muncii în vigoare, inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni contravenţionale şi, în acelaşi timp, vor trasa măsuri şi termene concrete de remediere a deficienţelor constatate.
Reamintim angajatorilor faptul că primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp partial este considerată muncă nedeclarată, fapta fiind sancționată, potrivit art. 260, alin (1) lit. e^3, din Codul muncii, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Sursa (cu multumiri) – ITM Arad
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”