AcasăTVA - modificari si noutatiCe modificări a adus OUG 89/2018 asupra Codului Fiscal - la TVA,...

Ce modificări a adus OUG 89/2018 asupra Codului Fiscal – la TVA, impozit pe profit, impozit pe venit, etc. (oficial)

Dupa cum stiti, din articolul nostru de ieri, in Monitorul Oficial nr. 854 din 09.10.2018, a fost publicata Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 89 din 04 Octombrie 2018text integral – privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor):

IMPOZITUL PE PROFIT

– Pentru contribuabilii care au implementat schimbarea politicilor contabile aplicabile instrumentelor financiare, ca urmare a IFRS 9, adoptat prin Regulamentul (UE) 2016/2027 al CE, se propune aplicarea aceloraşi principii/reguli fiscale care s-au aplicat iniţial la transpunerea IFRS ca bază a contabilităţii.
– Tot ca o consecinţă a implementării IFRS 9, se propune şi completarea regulilor generale de determinare a rezultatului fiscal cu prevederi prin care, urmare aplicării opţiunii irevocabile de a recunoaşte astfel titlurile de participare la valoare justă prin alte elemente ale rezultatului global, contribuabilii tratează sumele reprezentând diferenţe din evaluare/reevaluare care se regăsesc în debitul/creditul conturilor de rezerve, ca elemente similare cheltuielilor/veniturilor, după caz, dacă la data vânzării/cesionării nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 23 lit. i).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

IMPOZITUL PE VENIT

– Pentru bonificaţiile care se acordă în anul 2018 se propun clarificări privind contribuabilii care beneficiază de bonificaţie. Astfel, pentru eliminarea situaţiilor în care contribuabilii care realizează venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câştigului net anual, să nu beneficieze de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, se completează textul astfel încât şi aceste categorii de persoane sa fie vizate de prevederea respectivă, după cum urmează:

a) pentru depunerea DECLARAŢIEI UNICE prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul/câştigul net anual şi/sau impozitul pe venitul anual, de plată;
b) pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaratia unică şi plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual estimat şi/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plată.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ

– Se extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele categorii:

a) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
b) serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
c) dreptul de utilizare a facilităţilor sportive;
d) serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative.

– Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului intern şi stimularea creşterii economice.

DISPOZIŢII REFERITOARE LA TERMENE DE PLATĂ ŞI DECIZII

– Se introduc unele dispoziţii tranzitorii referitoare la deciziile de impunere privind CASS datorată de persoanele fizice fără venituri care au optat pentru plata contribuţiei, înainte de intrarea în vigoare a măsurilor implementate prin O.U.G. nr. 18/2018, pentru situaţiile în care aceste persoane optează să beneficieze de noile prevederi fiscale, mai avantajoase, sau în cazul în care acestea se încaderază într-o altă categorie de persoane.
– Astfel, se introduc dispoziţii prin care se reglementează posibilitatea anulării obligaţiilor de plată privind CASS stabilite prin “Decizia de impunere privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal”, aferente perioadei începând cu luna DECLARAŢIEI UNICE sau începând cu luna depunerii notificării, inclusiv.
– În situaţia în care persoanele fizice pentru care organul fiscal a emis de “Decizia de impunere privind CASS datorată de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal” conform prevederilor fiscale aplicabile înainte de intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 18/2018, iar aceste persoane nu îşi exprimă opţiunea de plată a contribuţiei prin depunerea DECLARAŢIEI UNICE până la termenul de depunere a acesteia, prevăzut de lege pentru anul fiscal 2019, respectiv 15 martie 2019, se introduc clarificări în ceea ce priveşte data până la care îşi produce efectele decizia de impunere. În această situaţie, “Decizia de impunere privind CASS datorată de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal” îşi produce efectele până la data de 15 martie 2019.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

– Se instituie noi termene de plată pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, pentru diferenţele de impozit şi contribuţii rămase de achitat, stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017, şi, totodată se încurajează plata cu anticipaţie a sumelor datorate pentru aceste perioade, prin introducerea unor bonificaţii la plată.
– În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de ANAF, pentru definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi pentru definitivarea CAS datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, termenul de plată pentru sumele stabilite de achitat, prin aceste decizii, este 15 martie 2019.
– Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin deciziile de impunere anuală, ce au în vedere definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi definitivarea CAS datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată stabilite prin decizie.
– În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de organul fiscal competent, pentru definitivarea CASS datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, termenul de plată pentru sumele stabilite de achitat, prin aceste decizii, este 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea CASS datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 31 martie 2019, inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată stabilite prin decizie.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!