AcasăCodul munciiAdeverința de vechime - condiții de eliberare și utilizare (precizări oficiale de...

Adeverința de vechime – condiții de eliberare și utilizare (precizări oficiale de la ITM – 2019)

Adeverinţa de vechime în muncă este instrumentul de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă. Salariaţii au dreptul să solicite acest document angajatorului. Concomitent, angajatorul are obligaţia de a elibera adeverinţa de vechime în muncă în termen de 15 zile de la data solicitării.

După data de 1 ianuarie 2011, evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin ReviSal. Obligaţia angajatorului de înfiinţare a unui registru general de evidenţă a salariaţilor este stipulată în articolul 34 din Codul muncii.

Adeverinţa de vechime este eliberată doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, conform paragrafului 5 al articolului mai sus menţionat:

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

“(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.“

Între 300 şi 1000 de lei este amenda pe care angajatorul riscă să o plătească dacă refuză să elibereze adeverinţa de vechime.

În cazul în care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinţa de vechime, salariatul poate solicita această adeverinţă de la inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desăşoară activitatea.

Program calcul vechime în munca (calculator vechime) – fișier util având în vedere noile modificări – click aici

Solicitantul plăteşte un tarif de 20 de lei/document pentru eliberarea adeverinţei de vechime de către ITM, potrivit Ordinului ministrului muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2014.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă are obligaţia de a răspunde solicitării de eliberare a adeverinţei de vechime în termen de 15 zile, conform Hotărârii de Guvern nr. 500/2011. Vechimea în muncă, stabilită până la data de 31 decembrie 2010, se probează cu ajutorul carnetului de muncă.

Adeverința de vechime (care sa ateste activitatea desfășurată) – model conform HG 905/2017 (editabil, gratuit, orientativ) – click aici

Acest document trebuie să conţină câteva elemente esenţiale:

-numărul şi data contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea; funcţia salariatului;
-mutaţiile intervenite pe contractul individual de muncă: încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă;
-valoarea salariului de bază, inclusiv sporuri care intră în calculul punctajului mediu anual;
-data de încetare a contractului de muncă;
-dacă salariatul a avut sau nu concediu fără plată şi/sau absenţe nemotivate.

Sursa foto si informatii (cu multumiri de la noi) – ITM Harghita

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Adeverinţa de vechime în muncă este instrumentul de atestare a vechimii după desfiinţarea carnetelor de muncă. Salariaţii au dreptul să solicite acest document angajatorului. Concomitent, angajatorul are obligaţia de a elibera adeverinţa de vechime în muncă în termen de 15 zile de la...Adeverința de vechime - condiții de eliberare și utilizare (precizări oficiale de la ITM - 2019)
error: Conținutul este protejat !!