Inspecția Muncii va desfășura o acțiune națională de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul.
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 28 ianuarie – 29 martie 2019, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 5.270.513 euro, adică 25.034.935 de lei. Au fost depistate 1616 persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 153 erau din județul Brașov, 148 din județul Arad și 125 din Timiș.
În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 14.406 controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 22.209.901 de lei, din care 19.270.001 lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 3381 de angajatori.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 9433 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.158.700 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 1.219 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 559 au avut loc în București și 135 în județul Timiș.
”În perioada aprilie – mai, Inspecția Muncii va desfășura o acțiune națională de informare și conștientizare cu privire la respectarea legislației specifice privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior și internshipul. Principalele obiective ale acestei campanii constau în îndrumarea și creşterea gradului de conştientizare a entităților care au calitatea de angajator cu privire la aplicarea corectă și unitară a prevederilor legale privind ucenicia la locul de muncă, efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior și internshipul. Este foarte importantă informarea persoanelor implicate, angajați/entități care au calitatea de angajatori, în ceea ce privește dezvoltarea carierei și a procesului de formare profesională continuă și la locul de muncă, pentru asigurarea unei forţe de muncă calificate, în funcţie de cerinţele proprii și pentru a facilita integrarea pe piața muncii a persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, în concordanţă cu aspiraţiile profesionale şi cu necesităţile pieţei muncii. De asemenea, urmărim încurajarea promovării dialogului social care să ducă la dezvoltarea parteneriatelor la nivel local în ceea ce privește integrarea durabilă pe piața muncii a persoanelor fără un loc de muncă și asigurarea tranziției absolvenților de învățământ superior de la sistemul de educație la piața muncii.” – Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sursa – Insp. Mun. Serviciul Comunicare