Prin Legea nr. 60/2019 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 17 aprilie 2019, au fost aduse modificări și completări Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal în domeniul taxei pe valoarea adăugată, respectiv prevederilor prin care se stabilește locul prestării serviciilor de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum și a serviciilor furnizate pe cale electronică.
Conform art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, locul prestării serviciilor de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum și a serviciilor furnizate pe cale electronică este considerat a fi locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în situația în care beneficiarul este persoană neimpozabilă.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Potrivit modificărilor aduse prin Legea nr. 60/2019, prin excepție, în situația în care astfel de servicii sunt prestate de persoane impozabile stabilite sau care își au domiciliul stabil sau reședința într-un singur stat membru al Uniunii Europene către persoane neimpozabile dintr-un alt stat membru, a căror valoare totală nu depășește în anul calendaristic curent și nu a depășit în cursul anului calendaristic precedent 10.000 euro (46.337 lei), locul prestării acestor servicii se consideră a fi locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității, sediul fix, domiciliul stabil sau reședința obișnuită (art. 278 alin. (8) din Codul fiscal).
De asemenea, prestatorii care sunt stabiliți, își au domiciliul stabil sau reședința în România au dreptul să opteze ca locul prestării serviciilor să fie stabilit în conformitate cu regula prevăzută la art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal. Opţiunea se aplică pentru cel puţin doi ani calendaristici.
Totodată, potrivit art. 278 alin. (11) din Codul fiscal, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a monitoriza îndeplinirea de către persoana impozabilă a condiţiilor prevăzute la alin. (8) – (10) din același articol.
PENTRU A DESCARCA PROIECTUL (modificari D 300) – CLICK AICI
În aceste condiții, pentru a crea suportul declarativ pentru prestatorii de servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune sau servicii furnizate pe cale electronică, stabiliți sau care își au domiciliul stabil sau reședința obișnuită în România, care prestează astfel de servicii către persoane neimpozabile din alte state membre, a căror valoare nu depășește 46.337 lei, este necesară modificarea Decontului de taxă pe valoarea adăugată (formular 300).
Astfel, se impune inserarea unor rânduri distincte pentru declararea taxei pe valoarea adăugată aferentă prestărilor de astfel de servicii, pentru care locul prestării este în România potrivit art. 278 alin. (8) din Codul fiscal, dacă prestatorii din România nu optează pentru aplicarea regulii prevăzută la art. 278 alin. (5) lit. h) pentru stabilirea locului prestării la beneficiar.
De asemenea, la depășirea plafonului de 46.337 lei, devin aplicabile prevederile art. 278 alin. (5) lit. h) din Codul fiscal, potrivit cărora locul prestării serviciilor se consideră a fi la beneficiar.
UTIL (oficial) – tabel comparativ privind modificările aduse Codului Fiscal de OUG nr. 43/2019 (pentru impozit pe venit) – click aici
În aceste condiții, propunem inserarea în formularul Decontului de taxă pe valoarea adăugată, în secțiunea dedicată datelor cu caracter informativ, a unei rubrici prin care prestatorii de astfel de servicii să declare valoarea totală, fără TVA, a prestărilor de servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune, precum și a serviciilor furnizate pe cale electronică către persoane neimpozabile din alte state membre, atât pentru anul curent, cât și pentru anul precedent.
Având în vedere aceste modificări legislative, este necesară aprobarea unui nou model de formular ”Decont de taxă pe valoarea adăugată”.
Sursa – Proiect de ordin pentru aprobarea modelului și conţinutului formularului (300) „Decont de taxă pe valoarea adăugată” – publicat în data de 26.06.2019