AcasăCodul munciiMunca suplimentară - tu știi ce drepturi ai? (info campanie sindicală)

Munca suplimentară – tu știi ce drepturi ai? (info campanie sindicală)

Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA” a realizat un material cu privire la munca suplimentara, material pe care vi-l supunem si voua atentiei in continuare (preluat de la Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC):

✔️art. 120 alin.1 din Codul Muncii, spune că, munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.

❗️Aceasta nu poate fi efectuată fără acordul salariatului cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente de muncă sau înlăturării consecinţelor unor accidente.
❗️Posibilitatea existenţei unei durate zilnice a timpului de muncă mai mare de 8 ore este prevăzută şi de art.115 alin. 2 Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când această durată este de 12 ore, trebuie să urmeze o perioadă de repaus de 24 de ore.
❗️Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare (art. 114 alin.1 Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

✔️În conformitate cu prevederile art. 122 alin. 1 din Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice, după efectuarea acesteia.

✔️Orele suplimentare se compensează de regulă cu timp liber corespunzător, iar în situaţia în care compensarea nu este posibilă, se plătesc sub formă de spor, al cărui cuantum nu poate fi mai mic decât cel prevăzut de lege.

❗️Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negocierea în cadrul contractului colectiv de muncă, sau, după caz, al contractului individual de muncă, spor ce nu poate fi mai mic 75% din salariul de bază (art. 123 alin.2 Codul Muncii).
❗️Dacă este vorba de zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază (art.142 alin.2 Codul Muncii).

UTIL SI URGENT – Rezolvare erori REVISAL 6.0.7 – dacă s-a actualizat Windows-ul 10 la versiunea Windows 10.1903 (foarte important) – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel ALFA" a realizat un material cu privire la munca suplimentara, material pe care vi-l supunem si voua atentiei in continuare (preluat de la Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC): ✔️art. 120 alin.1 din Codul Muncii, spune că, munca prestată în afara...Munca suplimentară - tu știi ce drepturi ai? (info campanie sindicală)
error: Conținutul este protejat !!