Stimati colegi, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 407 din 18 mai 2020, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 1029 din 11 mai 2020 privind aprobarea formularului utilizat de intermediarii sau contribuabilii relevanţi, după caz, în vederea raportării informaţiilor cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportării.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR) – precum si textul integral. SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:
– Prevederile Directivei (UE) 2018/822 în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării (DAC6), au fost transpuse în legislația națională prin O.G. nr. 5/2020 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură fiscală.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
– Contextul apariției DAC6 face referire la modul în care statele membre întâmpină dificultăți în a-și proteja bazele fiscale naționale împotriva eroziunii, pe măsură ce aranjamentele transfrontaliere au evoluat și profită deseori de mobilitatea sporită atât a capitalului, cât și a persoanelor în cadrul pieței interne. Ca urmare, statele membre se confruntă deseori cu reduceri considerabile ale veniturilor lor fiscale, ceea ce determină dificultăți în implementarea/finanțarea unor politici publice necesare.
– Este astfel esențial ca autoritățile fiscale ale statelor membre să obțină informații cuprinzătoare și relevante cu privire la schemele de planificare fiscale agresive.
– În contextul de mai sus a fost instituită obligația raportării unor asemenea aranjamente transfrontaliere de către intermediari sau de către contribuabilii relevanți.
PENTRU A DESCARCA TEXTUL OPANAF 1029/2020 – CLICK AICI
– Intermediarul este orice persoană care proiectează, comercializează, organizează, pune la dispoziţie în vederea implementării sau gestionează implementarea unui aranjament transfrontalier care face obiectul raportării. Pentru a fi un intermediar, o persoană trebuie să îndeplinească cel puţin una dintre următoarele condiţii suplimentare:
1. să fie rezidentă în scopuri fiscale în România;
2. să aibă un sediu permanent pe teritoriul României prin intermediul căruia să fie furnizate serviciile legate de aranjamentul în cauză;
3. să fie constituită în România sau să fie reglementată de legislaţia naţională a României;
4. să fie înregistrată într-o asociaţie profesională în legătură cu prestarea de servicii juridice, fiscale sau de consultanţă din România;
Afișe prevenire COVID-19 – începând cu starea de alertă (după 18.05.2020) – CLCIK AICI
– Contribuabilul relevant este orice persoană căreia i se pune la dispoziţie un aranjament transfrontalier care face obiectul raportării în vederea implementării sau care este pregătită să implementeze un aranjament transfrontalier care face obiectul raportării sau care a implementat prima etapă a unui astfel de aranjament.
– Termenul de raportare, pentru intermediari și contribuabilii relevanți, este de 30 de zile de la data la care au luat cunoștință de un aranjament transfrontalier.
– Raportarea se face on-line, utilizând formatul electronic puc la dispoziție de ANAF.
– Pentru perioada anterioară, intermediarii sau contribuabilii relevanţi, după caz, raportează până la data de 31 august 2020, aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportării pentru perioada cuprinsă între 25 iunie 2018 şi 1 iulie 2020.
UTIL – OFICIAL – declarația pe proprie răspundere (stare de alertă) – direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) – CLICK AICI
[…] OPANAF nr. 1029/2020 – formular raportare aranjamente transfrontaliere (info și text integral) – click aici […]