În perioada 30.08 -17.12.2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă vor desfăşura acţiuni de control în cadrul Campaniei naţionale, parte a Planului de măsuri realizat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.
Obiectivele acestei campanii urmăresc identificarea și combaterea muncii nedeclarate , identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare precum și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă.
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
Munca nedeclarată are efecte negative atât pentru lucrător cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependență între plata contribuțiilor sociale și impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială.
Persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită atât de drepturile pe termen imediat și lung conferite de un contract de muncă ( concediu de odihnă, concediu medical) cât și de protecție socială (pensie, îndemnizație de șomaj). De asemenea, nu are siguranța plății muncii prestate iar condițiile de muncă precare implică riscuri pentru sănătate.
La rândul lui, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta.
Consecințele muncii nedeclarate se reflectă negativ și în economie, astfel angajatorii, prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale, au mai puține obligații financiare aflându-se în concurență neloială cu cei care respectă prevederile legale.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Pe parcursul lunii septembrie inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile: fabricarea produselor de brutărie și făinoase, întreținerea și repararea autovehiculelor respectiv construcții.
În cadrul controalelor, inspectorii de muncă au urmărit cu precădere identificarea angajatorilor din cele 3 domenii de activitate care utilizează munca adulților, respectiv a copiilor și a tinerilor care nu au încheiate contracte individuale de muncă sau care, deși le au încheiate în formă scrisă, nu au fost înregistrate și transmise în aplicația Revisal.
O altă încălcare a prevederilor legale pentru care s-a aplicat amendă de 1.500 lei se referă la nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat.
💡 NEWS – salariul minim majorat la 2.550 lei lunar, începând cu luna ianuarie 2022 (proiect) 💡 – click aici
Deficiențe constatate pentru care s-au aplicat avertismente :
– nerespectarea dispozițiilor legale privind munca suplimentară, respectiv munca de noapte;
– nerespectarea obligației păstrării copiei contractului individual de muncă pentru toți salariații din locul de muncă respectiv ;
– nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă, respectiv a modificării acestora în registrul general de evidență a salariaților în format electronic.
Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri de remediere a acestora cu termen fix sau permanent.
Pentru a spori gradul de conștientizare a celor implicați în procesul muncii, Inspectoratele Teritoriale de Muncă ae transmis angajatorilor din cele 3 domenii de activitate, scrisori de informare cu privire la necesitatea și importanța desfășurării muncii în condiții legale.
💡 Model declarație pe propria răspundere (anexa nr. 7, indice 1) – conform Ordin MS/CNAS nr. 1898/855/2021 💡 – click aici
Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj