Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 61 din 20 ianuarie 2022, a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 2 din 19 ianuarie 2022 – click aici – privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO OFICIAL (VIA AJFP DAMBOVITA si ITM Calarasi – INSTITUTII CARORA LE MULTUMIM PENTUR POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
Prin ordonanță se stabilesc anumite măsuri de protecție socială pentru angajați și alte categorii profesionale în situația în care activitatea pe care o desfășoară este interzisă, suspendată sau limitată urmare a măsurilor luate de guvern pentru combaterea răspândirii coronavirusului.
Ordonanța prelungește măsurile similare care au fost implementate prin O.U.G. nr. 111/2021, ordonanță care și-a încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2021.
ANGAJAȚII vor beneficia astfel, pe durata suspendării contractului individual de muncă, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, de o indemnizație de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 (75% * 6.095 = 4.571 lei).
Indemnizaţia este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii (CAS și CASS), conform prevederilor Codului fiscal, prin reținere la sursă de către angajator din sumele încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Nu se datorează contribuţie asiguratorie pentru muncă (CAM).
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de şomaj.
În vederea acordării sumelor necesare plăţii indemnizaţiei, angajatorii depun, prin poşta electronică, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene (AJOFM), o cerere conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii şi solidarităţii sociale.
PROFESIONIȘTII (PFA, II, IF, PROFESII LIBERALE), PERSOANELE CARE OBȚIN VENITURI DIN DREPTURI DE AUTOR ȘI PERSOANELE CARE AU CONVENȚII DE MUNCĂ CU COOPERATIVELE beneficiază, până la 31 martie 2022, în situația întreruperii sau limitării activității, de o indemnizaţie lunară de 75% din câştigul salarial mediu brut (75% * 6.095 = 4.571 lei). Pentru indemnizație se datorează impozit și contribuții sociale. Cererea și documentele doveditoare se depun electronic la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială (AJPIS).
SPORTIVII, ANTRENORII ȘI MEDICII SPORTIVI beneficiază de o indemnizaţie de 75% din drepturile în bani aferente contraprestaţiei activităţii sportive, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut (75% * 6.095 = 4.571 lei), dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din iniţiativa structurii sportive. Pentru indemnizație se datorează impozit și contribuții sociale.
💡 Plafonul privind cheltuielile cu sponsorizarea – modificări aduse de Legea nr. 322/2021, la impozit pe profit si impozit pe veniturile microîntreprinderilor 💡 – click aici
Potrivit ITM – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022.
De aceste prevederi beneficiază salariaţii angajatorilor pe durata întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, ca urmare a implementării măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale.
Indemnizaţia prevăzută mai sus, se acordă şi se calculează corespunzător numărului de zile în care activitatea a fost suspendată, dar nu mai târziu de 31 martie 2022, şi este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale obligatorii.
✅ HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor! ✅ – click aici
În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă, din care cel puţin un contract este activ pe perioada prevăzută mai sus, din care obţine venituri la nivelul indemnizaţiei (75 %), acesta nu beneficiază de indemnizaţia respectivă.
În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă şi toate sunt suspendate, acesta beneficiază de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
Nu beneficiază de această indemnizaţie instituţiile şi autorităţile publice, angajatorii care la data solicitării acordării acestor sume se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activităţile suspendate sau asupra cărora sunt impuse restricţii din alte motive decât cele generate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
💡 Ce trebuie să se afișeze la orice magazin/punct de lucru (actualizat 2022) – afișe obligatorii comercianți/prestatori servicii/etc. 💡 – click aici
Buna ziua.
Mă puteți ajuta, va rog, cu o informație? Ce se întâmplă cu somajul tehnic din 31.12.2021 ( când a expirat aplicabilitatea fostei ordonanțe) și 20.01.2022 când fost publicata in M.O și prelungita? Angajatorul mi-a comunicat că pe luna ianuarie, au fost decontate doar 7 zile, lucru absolut absurd.
Multumesc
pune te rog intreb aici – https://www.facebook.com/groups/637998762957345