AcasăCodul munciiITM (oficial) - precizări noi cu privire la modificările privind comunicarea și...

ITM (oficial) – precizări noi cu privire la modificările privind comunicarea și cercetarea evenimentelor

Dupa cum stiti, normele de aplicare ale Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 aprobate de H.G. nr.1425/2006 au fost modificate de H.G. nr.259/2022 care aduce o serie de noutăți privind comunicarea și cercetarea evenimentelor.

Un prim element de noutate constă în faptul că angajatorul are obligația de a comunica inspectoratului teritorial de muncă, asiguratorului, organelor de urmărire penală, după caz, producerea unui eveniment, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore de la producerea lui.

În situația în care printre victimele evenimentului se află şi lucrători ai altor angajatori, evenimentul se comunică şi angajatorilor acestora de către angajatorul la care s-a produs evenimentul.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Dacă în eveniment este implicată o persoană, ca urmare a acţiunii întreprinse din propria iniţiativă pentru salvarea de vieţi omeneşti, precum şi în cazul accidentului suferit în timpul intervenţiei de urgenţă sau al pregătirii în vederea participării la aceasta, pe durata efectuării serviciului de voluntariat organizat sau ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativă pentru prevenirea ori înlăturarea unui pericol care ameninţa avutul public şi privat, dacă a avut loc în afara unităţii şi nu a avut nicio legătură cu aceasta, evenimentul va fi comunicat inspectoratului teritorial de muncă pe raza căruia s-a produs, de către orice persoană care are cunoştinţă despre producerea evenimentului.

În ceea ce privește cercetarea evenimentelor, aceasta este obligatorie și se efectuează după cum urmează:

a) de către angajatorul la care este angajată victima, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporară de muncă;

b) de către inspectoratele teritoriale de muncă, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentă sau confirmată, deces, accidente colective, incidente periculoase, dispariții de persoane, respectiv în cazul în care victimele sunt cetăţeni străini aflaţi în îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi care sunt lucrători ai unor angajatori străini;

c) de către Inspecţia Muncii, în cazul accidentelor colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile;

d) de către autorităţile de sănătate publică teritoriale, respectiv a municipiului Bucureşti, în cazul suspiciunilor de boala profesională şi a bolilor legate de profesiune.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Cercetarea evenimentului urmat de incapacitate temporară de muncă se va încheia în cel mult 10 zile lucrătoare, respectiv 15 zile lucrătoare în cazul evenimentului care a avut ca urmare decesul lucrătorului, ambele calculate de la data producerii accidentului.

Potrivit modificărilor aduse de actul normativ, angajatorului la care este angajată victima îi revin o serie de obligații legate de:

• efectuarea cercetării evenimentelor care au produs incapacitatea temporară de muncă a lucrătorului;
• suportarea cheltuielilor apărute ca urmare a:

– prelevării și analizării probelor în vederea cercetării evenimentului;
– efectuării expertizelor și analizării probelor prelevate cu ocazia cercetării ;
– traducerii în limba română a documentelor anexate la dosarul de cercetare.

În cazul evenimentelor produse în afara graniţelor ţării care au avut drept consecinţă incapacitatea temporară de muncă a lucrători ai unor angajatori români, dosarul de cercetare întocmit de comisia numită de angajator cuprinde, pe lângă celelalte documente, atât declaraţia pe propria răspundere a angajatorului/ reprezentantului angajatorului, cât și declaraţiile pe propria răspundere ale martorilor sau persoanelor, nominalizate de angajator/reprezentantul angajatorului, care pot contribui la elucidarea împrejurărilor producerii evenimentului.

PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI.

Totodată, dosarul de cercetare va fi completat cu informarea casei teritoriale de pensii, transmisă inspectoratului teritorial de muncă, cu privire la producerea unui eveniment considerat accident de muncă conform legislaţiei din statul în care s-a produs şi în care a fost implicat lucrătorul unui angajator român.

De întocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor urmate de incapacitate temporară de muncă răspunde angajatorul care a încheiat contractul cu partenerul străin, iar termenul de finalizare a cercetării este de cel mult 9 luni de la data comunicării.

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, normele de aplicare ale Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 aprobate de H.G. nr.1425/2006 au fost modificate de H.G. nr.259/2022 care aduce o serie de noutăți privind comunicarea și cercetarea evenimentelor. Un prim element de noutate constă în faptul...ITM (oficial) - precizări noi cu privire la modificările privind comunicarea și cercetarea evenimentelor
error: Conținutul este protejat !!