AcasăGeneralprocedura de desfiintare a societatilor comerciale

procedura de desfiintare a societatilor comerciale

Potrivit legii 31/1990 cu modificarile si completarile ulterioare o societate comerciala poate suspenda activitatea pe o perioada de 3 ani pe intreaga sa durata de functionare, timp in care are insa obligatia sa depuna la Administratia Financiara si la Oficiul Registrului Comertului din raza teritoriala in care este declarat sediul social rapoate cu bilantul pe zero Daca aceasta perioada a expirat, iar societatea tot nu declara inceperea activitatii societatea trebuie desfiintata.

Procedura de desfiintare presupune costuri ridicate si timp indelungat, cauze care ii determina pe multi dintre comerciantii care nu desfasoara activitate pe societate sa evite parcurgerea acesteia. In acest sens prin legea 441 din 27 noiembrie 2006 publicata in monitorul oficial 955 din 28 noiembrie 2006 s-a simplificat procedura de desfiintare in anumite situatii, cand societatea este dizolvata si radiata excluzand etapa de lichidare

Potrivit articolului 235 alin. 2, introdus prin pct. 157 din legea 441 din 27 noiembrie 2006 in societatile cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, odata cu dizolvarea, daca detin o pondere de 80-90% din totalul capitalului social, modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. „Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati.“ In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta de legislatia in vigoare. Transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor ramase dupa plata creditorilor are loc la data radierii societatii din registrul comertului. Registrul va elibera fiecarui asociat un certificat constatator al dreptului de proprietate asupra activelor distribuite, in baza caruia asociatul poate proceda la inscrierea bunurilor imobile in cartea funciara.

Procedura de desfiintare, potrivit noilor modificari ce au intrat in vigoare la sfarsitul lunii iunie, presupune depunerea la registrul comertului de catre reprezentantii societatii a doua dosare ce reprezinta cele doua etape ce trebuie parcurse: cea de lichidare si apoi cea de radiere si o scurtare a duratei pana la aproximativ 15-20 de zile.

Actele necesare pentru inregistrarea desfiintarii societatii sunt:
Etapa 1 – lichidarea si dizolvarea

• Cerere de inregistrare a mentiunii
• Hotararea AGA sau decizia asociatului unic prin care se dispune dizolvarea si lichidarea concomitenta a societatii, prin acordul unanim de impartire a activelor ramase dupa plata creditorilor
• Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
• Dovada achitarii taxelor: taxa judiciara de timbru – 39 lei; timbru judiciar – 0.15 lei, comisionul de transmitere a documentului la monitorul oficial – 10 lei (tariful de publicare la monitorul official se stabileste in functie de numarul de caractere publicate)


Etapa 2 – de radiere

• Cerere de radiere
• Certificatul de inregistrare si anexele
• Situatia financiara de lichidare
• Hotararea de repartizare a activelor
• Certificat de la Fisc din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale
• Imputernicirea persoanei care depune mentiunea, daca este cazul
• Dovada achitarii taxelor: taxa judiciara de timbru – 39 lei; timbru judiciar – 0.15 lei, taxa de registru – 30 lei.


via – http://www.ccib.ro/afacerea/

2 COMENTARII

  1. Buna, eu am o societate care momentat este suspendata, cand vorbim despre desfiintarea ei, ce inseamna costuri rdicate? Ce elemente sunt costisitoare? Intr-adevar e f usor sa iti infiintezi o scietate, dar e f greu sa scapi de ea…..multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!