AcasăCodul munciiContractul individual de muncă pe durată determinată - precizari oficiale ITM (2024)

Contractul individual de muncă pe durată determinată – precizari oficiale ITM (2024)

Pentru contabilitate și salarizare recomandăm NextUp

Potrivit ITM:

✔️ Contractul individual de muncă pe durată determinată reprezintă o excepție de la regula generală care presupune încheierea unui contract de muncă pe durată nedeterminată, legiuitorul venind astfel în sprijinul unui angajator care, pentru anumită perioadă de timp, în condițiile strict prevăzute de lege, are nevoie de un număr mai mare de salariați.

✔️ Durata concretă a contractului trebuie să facă obiectul informării, iar ulterior trebuie să se regăsească în contractul individual de muncă, cu precizarea situației care a determinat sau permite încheierea unui astfel de contract.

✔️ Lucrătorii care au încheiate contracte de muncă pe perioadă determinată se bucură de aceleași drepturi și au aceleași obligații pe care le au și lucrătorii încadrați pe perioadă nedeterminată.

✔️ Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, părțile pot stabili o perioadă de probă, având durata maximă limitată în funcție de durata contractului.

✔️ Durata maximă a unui astfel de contract, dar și interdicția de a prelungi oricât, prin acte succesive, un astfel de raport de muncă, sunt aspectele cele mai importante ale acestui tip de contract. Astfel, potrivit Codului muncii, un astfel de contract nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni.

🔺 Între aceleaşi părţi se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM CLICK AICI.

Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive şi nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.

Fiind o excepție, regulile care stau la baza contractului de muncă pe durată determinată sunt diferite și în cazul efectelor suspendării acestuia. Astfel, în cazul în care termenul se împlinește în perioada în care contractual este suspendat (oricare ar fi motivul), încetarea de drept va produce efecte.

Ca urmare, în situația unui contract de muncă pe perioadă determinată, raportul de muncă încetează de drept la sfârșitul perioadei pentru care a fost încheiat.

La finalul perioadei pentru care a fost încheiat contractul de muncă, părțile pot, de comun acord și în situațiile prevăzute de lege, fie să prelungească valabilitatea acestuia, fie să-l transforme într-un contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

Important de reținut! Nu există un drept al salariatului de prelungire a contractului după data expirării indiferent de situația în care se află (concediu medical, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani, concediu de maternitate, etc.).

Referitor la durata concediului de odihnă anual, aceasta este egală cu cea de care beneficiază salariații comparabili, însă numărul de zile de concediu la care salariatul are dreptul va fi calculat în funcție de perioada pentru care a fost încheiat contractul atunci când aceasta este mai mică de 12 luni.

Chiar dacă inițial a optat pentru ocuparea unui loc de muncă pe durată determinată, salariatul respectiv are dreptul de a fi informat de către angajator despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii profesionale, și i se va asigura accesul la aceste locuri de muncă în condiții egale cu cele ale salariaților angajați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.

În ceea ce privește concedierea și demisia, se aplică aceleași reguli ca în cazul contractelor pe perioadă nedeterminată. Pot exista motive pentru care un contract să înceteze înainte ca perioada să expire, cu condiția încadrării termenului de preaviz în durata contractului.

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor!click aici sau click aici (F 177)

– ⚠️ Anularea creanțelor fiscale ⚠️ – care este procedura de aplicare, potrivit OUG nr. 107/2024 (pașii oficiali) – click aici
– ⏰ UTIL – Broșură privind Decontul precompletat RO e-TVA – destinat persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA – click aici
– ✅ NOU – ANAF – ghid explicativ cu privire la prevederile/scopul Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (”DAC 7”) – click aici
– 💡 Sărbători legale începând cu 01.01.2024 – sau zilele libere în care legal nu se lucrează (info util, conform legislație în vigoare, actualizat) – click aici
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici
– ⏰ IMPORTANT (oficial) – răspuns ANAF cu privire la aplicare plafon casierii (pentru societățile cu mai multe puncte de lucru)click aici
– ✅ Reguli de circulație a numerarului începând cu data de 13.11.2023 – fișier util si pe înțelesul tuturor – click aici
– ⏰ Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2024 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) – INFO UTIL ANUAL – click aici
– 💡 Temenele legale de transmitere a facturii electronice în sistemul național RO e-Factura (nivel amenzi) – oficial ANAF – click aici

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
" Pentru contabilitate și salarizare - recomandăm NextUp " Potrivit ITM: ✔️ Contractul individual de muncă pe durată determinată reprezintă o excepție de la regula generală care presupune încheierea unui contract de muncă pe durată nedeterminată, legiuitorul venind astfel în sprijinul unui angajator...Contractul individual de muncă pe durată determinată - precizari oficiale ITM (2024)
error: Conținutul este protejat !!