În Monitorul Oficial nr.429 din 27.06.2007 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr.53/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.71/2001 privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală.
Principalele modificări aduse sunt următoarele:
– includerea în activitatea de consultanţă fiscală a expertizelor fiscale care vor fi realizate la solicitarea organelor judecătoreşti, organelor de cercetare penală, organelor fiscale sau a altor părţi interesate;
– organizarea examenului pentru atribuirea calităţii de consultant de către Camera Consultanţilor Fiscali;
– instituirea obligaţiei persoanelor care au promovat examenul de consultant fiscal de a se înscrie în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor comerciale de consultanţă fiscală în termen de 60 zile;
– nerespectarea temenului de înscriere se sancţionează cu amendă de 1.000 lei sau chiar cu retragerea dreptului de a mai fi înscris în registru dacă înscrierea nu s-a realizat în termen de un an;
– instituirea obligaţiei societăţilor comerciale de consultanţă în domeniul fiscal, expertiză contabilă şi audit financiar, care la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă au înscrisă în actul lor constitutiv şi activitatea de consultanţă fiscală pe care o desfaşoară în alte condiţii decât cele prevăzute în OUG nr.53/2007, ca în termen de 120 zile să obţină autorizarea de la Camera Consultanţilor Fiscali şi să se înscrie în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor comerciale de consultanţă fiscală;
– nerespectarea termenului de mai sus se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei;
– au fost reglementate condiţiile pentru exercitarea în România a profesiei de consultant fiscal de către consultanţii fiscali care au obţinut calificarea profesională în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;
sursa – www.mfinante.ro
La ce foloseste examenul de consultant fiscal daca nimeni nu obliga sa angajeze/colaboreze cu consultant fiscal tot contabilul sef sau dir ec le invarte cum vrea si nimeni nu-l controleaza. Ar trebui obligati macar institutiile finantate de la bugetul statului. multumesc
La ce foloseste aceasta mafie care incearca sa puna biruri pe profesia oamenilor. Sper sa se desfiinteze curind.
ok
nu inteleg rolul acestor consultanti fiscali „rorul real”. pai ei ar trebui sa fie in special inscrisi la ceccar. Altef ce sa verifice ei???? sa urmarit obtinerea unei stampile de obtinut bani usor, fara munca reala. un fel de notari publici.
pai hai sa ne imaginam ca la notari, apare peste noapte o noua structura, cu alti aoameni care preiau contractele de vanzare-cumparare si la notari le raman celelatle .
mare tarabai ar iesi pe cascaval.
pai, ce sens mai au celeltate profesii din acest domenii, de ce la CECAR se mai dau examene in dom fiscal, audit, cand de fapt o alta stampila mai trebuie pusa , culmea , doar pe o hartie in care, hai sa fim seriosIi, nici firmele mari de audit , gen KPMG, nu sunt sigure ce certifica, dar macar ele certifica situatiile financiare, deci care stau la baza acestor declaratii anuale, si doar ca opinie nu ca raspundere.
mi s-ar parea corect ca prin aceasta viza, daca tot a fost inventata pentru a castiga unii bani foarte usor, sau gratis. administratorii soscietatilor, sa nu mai raspunda in fata fiscului. ci acest „consultanti fiscali”
ma intreb de ce , de ce nu sese echivaleaza aceasta meserie DIN profesia de expert contabil, intrucat, in mod normal ei stiu ce este in interiorul contabilitatii, fata de cei consoltuntanti, care sincer , este imposibil, lucrand doar(in mare)la stat pe un loc caldut si invart o hartiuta toata ziua. in realitate acesti isi prind cu advarat urechile.
traim intre-o tara de rahat din pacate, unde totul se pune doar pe ciupeala de bani.
Domnilor, este revoltator ce se intampla in acest domeniu!!!Cum este posibil sa se legifereze ca un consultant fiscal poate face expertiza contabila iar un expert contabil nu poate face consultanta fiscala?
Crede cineva ca un consultant fiscal poate sa cunoasca, printr-o simpla semnatura,legalitatea inregistrarilor contabile ?Personal cred ca nu intereseaza pe nimeni acest aspect, totul este doar o”mancatorie” la nivelele superioare,o dorinta de suprematie pe piata intre diversele organisme profesionale create.Si binenteles, o sursa de bani frumosi castigati de acesti domni.
„ARTICOLUL 18
Imputernicitii
(1) In relatiile cu organul fiscal contribuabilul poate fi reprezentat printr-un imputernicit. Continutul si limitele reprezentarii sunt cele cuprinse in imputernicire sau stabilite de lege, dupa caz. Desemnarea unui imputernicit nu il impiedica pe contribuabil sa isi indeplineasca personal obligatiile fiscale, chiar daca nu a procedat la revocarea imputernicirii potrivit alin. (2).
(2) Imputernicitul este obligat sa inregistreze la organul fiscal actul de imputernicire, in forma autentica si in conditiile prevazute de lege. Revocarea imputernicirii opereaza fata de organul fiscal de la data inregistrarii actului de revocare. ”
Am citat articolul privind imputernicitii prevazut in Codul de procedura fiscala de la 01.01.2008 ,ceea ce dovedeste ca CCF ( Camera Consultantilor Fiscali )ar trebui sa aprofundeze mai bine legislatia fiscala . Totodata ar trebui sa tina cont ca inaintea lor exista reprezentatii fiscali , care inca apar pe declaratiile 200 ,220 samd declaratiile de venituri ale persoanelor fizice .
Cine a gandit noul cod caen al activitatilor specifice de expertiza contabila si audit financiar , consultanta fiscala nu a coroborat cu normele existente la data respectiva (01.01.2008). Consider actul savarsit de Camera Consultantilor Fiscali la adresa expertilor contabili ,tendentios si lipsit de profesionalism .
Eu cred ca s-au infiintat atatea organisme profesionale dintr-un motiv simplu de inteles. Daca se parcurge profesia contabila din 1980 pana in prezent se constata ca la baza profesiei au stat discipline care azi nici nu mai exista, si-au aparut discipline noi care in facultate nu s-au studiat. Daca luam codul fical si codul de procedura fiscala si-l analizam de cate ori s-a modificat de la aparitie, si cat de mult s-a modificat dupa integrare ne punem firesc intrebarea „Cati dintre noi l-au citit?”. Contabilii conduc contabilitatea agentilor economici in numele fiscalitatii fara a citi legislatia in domeniu. Are si asta o explicatie, profesia este platita foarte prost, sunt destui care pirateaza profesia si sa nu uitam de angajatii fiscului care fac concurenta neloiala profesionistilor, si atunci tu profesionistule lucrezi de sar capacele pe putin si nu cred ca mai este timp de pregatire profesionala. Stiti cati agenti economici au dat faliment pentru simplu motiv ca platesc impozit pe venit si nu pe profit? Retineti ag. ec. avea pierderi dar impozitul pe venit il platea. O alta modalitate de actualizarea legislatiei este infiintarea unei camere pentru fiecare sector care va mai aparea in profesia contabila. Nu sunt expert fiscal.
as dori si eu mai multe detaliii despre examenul de anul acesta. mltumesc
@alina – intra pe ccfiscali.ro