Analiza indicatorilor macroeconomici atestă continuarea procesului de dezinflaţie, mai pronunţată decât în prognoza anterioară, rata anuală a inflaţiei coborând la nivelul de 3,66% în luna martie faţă de 4,87% în luna decembrie, pe fondul temperării dinamicii preţurilor administrate şi al reducerii preţurilor volatile. Se remarcă scăderea ratei anuale a inflaţiei de bază, care, calculată fără impactul taxei pe viciu, a coborât la nivelul de 2,8%. Această scădere reflectă atât menţinerea unor condiţii monetare de ansamblu restrictive, cât şi implicaţiile favorabile ale aderării României la Uniunea Europeană în sensul intensificării concurenţei pe piaţa bunurilor.
Datele statistice indică o consolidare a poziţiei investiţiilor ca motor principal al creşterii economice în ultima parte a anului 2006, dar şi adâncirea în continuare a deficitului de cont curent concomitent cu persistenţa dinamicii înalte a absorbţiei interne şi cu reducerea graduală a decalajelor în cadrul procesului de convergenţă reală cu Uniunea Europeană. Se remarcă, totodată, menţinerea unei dinamici înalte a creditului neguvernamental total, în condiţiile reducerii relative a împrumuturilor în monedă naţională şi ale intensificării ritmului de creştere a creditelor în valută.
Condiţiile monetare în sens larg rămân restrictive şi sunt adecvate atingerii ţintelor de dezinflaţie pe termen mediu în contextul recentelor ajustări ale nivelurilor instrumentelor de politică monetară, al aprecierii mai pronunţate a monedei naţionale şi al menţinerii nivelului înalt al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 7,5% pe an la 7,25% şi exercitarea prin intermediul operaţiunilor de piaţă a unui control al lichidităţii adecvat condiţiilor de pe piaţa monetară.
CA al BNR a hotărât totodată menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit şi continuarea procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii (Regulamentul nr. 6/2002) potrivit standardelor Băncii Centrale Europene prin eliminarea sumelor în tranzit din baza de calcul şi stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile băncilor de economisire şi creditare în domeniul locativ. Modificările Regulamentului vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
sursa – www.amosnews.ro