Orice persoană fizică, cetăţean român sau cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, in temeiul dreptului la liberă iniţiativă, al dreptului la liberă asociere şi al dreptului de stabilire, poate desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de lege. Activităţile economice pot fi desfăşurate în toate domeniile, meseriile, ocupaţiile sau profesiile pe care legea nu le interzice în mod expres pentru libera iniţiativă.
Persoanele fizice pot desfăşura activităţile economice după cum urmează:
a) individual şi independent, ca persoane fizice autorizate;
b) ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale;
c) ca membri ai unei întreprinderi familiale.
Care sunt avantajele functionarii ca PFA, II sau IF? Eu zic ca acestea:
– scaparea de la plata impozitului minim (forfetar-denumirea populara)
– tinerea unei evidente contabile simpla (doar inscrierea operatiunilor in „Registrul de incasari si plati”, si in „Registrul inventar”)
– obligatia de a depune o singura declaratie, si asta anual – D 200
– sansa de a nu fi calcat asa de des de controalele fiscale ca in cazul firmelor
Persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale trebuie să aibă un sediu profesional pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de lege. Orice activitate economică desfăşurată permanent, ocazional sau temporar în România de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale trebuie să fie înregistrată şi autorizată, în condiţiile OUG 44/2008.
Autorizarea funcţionării, în condiţiile OUG 44/2008, nu exonerează persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale de obligaţia de a obţine, înainte de începerea activităţii, autorizaţiile, avizele, licenţele şi altele asemenea, prevăzute în legi speciale, pentru desfăşurarea anumitor activităţi economice. Persoanele fizice au obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, înainte de începerea activităţii economice, ca persoane fizice autorizate, respectiv întreprinzători persoane fizice titulari ai unei întreprinderi individuale.
Reprezentantul întreprinderii familiale are obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării, înainte de începerea activităţii economice. În cazul în care acesta nu formulează cererea în termen de 7 zile de la încheierea acordului de constituire prevăzut la art. 29 alin. (1) din OUG 44/2008, oricare membru al întreprinderii familiale poate să solicite înregistrarea în registrul comerţului şi autorizarea funcţionării. În toate cazurile, cererea de înregistrare în registrul comerţului şi de autorizare a funcţionării trebuie formulată în termen de 15 zile de la încheierea acordului de constituire prevăzut la art. 29 alin. (1) din OUG 44. În caz de nerespectare a termenului de 15 zile, este necesară încheierea unui nou acord de constituire.
DE VAZUT SI:
– Regimul juridic al întreprinderii individuale – LINK
– Documentatia de inregistrare si de autorizare a functionarii PFA – LINK
– Regimul juridic al PFA – LINK
– Documentatia de inregistrare si autorizare a functionarii II – LINK
– Autorizarea act. PF care realiz. ven. din inchiriere de camere in scop turistic – LINK
Articol util mai vechi – link