În vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, persoana înregistrată în scopuri de TVA trebuie să completeze şi să depună, la organul fiscal competent, următoarele:
– formularul (095) „Cerere de înregistrare în/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari”, prevăzut în Anexa nr.2 la proiectul de ordin,
– certificatele de cazier judiciar ale tuturor asociaţilor şi administratorilor,
DETALII PROCEDURA OBTINERE CAZIER PENTRU STRAINI – CLICK AICI
UPDATE – a aparut OUG 54/2010 cu privire la ROI – click aici
– documentele prevăzute la pct. 4 şi pct. 5 din Secţiunea 1 din proiect (A1), după caz.
Persoanele fizice înregistrate în scopuri de TVA care solicită înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari depun certificatul de cazier judiciar propriu.
ACTUALIZAREA DATELOR – Anexa privind datele de identificare ale administratorilor şi asociaţilor se depune, actualizată, la organul fiscal competent, ori de câte ori, după data înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari se modifică datele declarate la înscrierea în registru. Anexa actualizată se depune însoţită de certificatele de cazier judiciar eliberate pentru noii administratori şi/sau asociaţi, precum şi de documentele eliberate de organele de urmărire penală şi/ sau de compartimentul juridic, în condiţiile prevăzute la pct.4-5 din secţiunea 1 a Capitolului II „Procedura de înscriere în Registrul operatorilor intracomunitari”, prevăzută în Anexa nr.1 la proiectul de ordin – link .
Daca ANAF sesiseaza ca au intervenit modificări ale listei asociaţilor şi/sau administratorilor, fata de cele declarate organului fiscal cu ocazia solicitării înscrierii în Registrul operatorilor intracomunitari, atunci va solicita printr-o notificare catre societatea in cauza, prezentarea la sediul ANAF în termen de 5 zile de la primirea notificarii, pentru a depune o nouă anexă la cererea de înregistrare în Registrul operatorilor intracomunitari, însoţită de cazierul judiciar al noilor asociaţi şi/sau administratori şi, după caz, de documentele doveditoare.
DOCUMENTELE DIN PROIECTUL DE ORDIN – CLICK AICI
RADIEREA DIN OFICIU – daca societatea comerciala odata inscrisa in ROI figureaza la un moment dat in urmatoarele situatii:
– în lista contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit legii;
– în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului, potrivit legii;
– în anul următor înscrierii în registru nu a mai efectuat operaţiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art.158(indice 2) alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
– a solicitat anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;
– are ca asociat sau administrator o persoană faţă de care a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale în legătură cu oricare dintre operaţiunile prevăzute la art.1582 alin. (1) din Codul fiscal;
– daca a fost sancţionat pentru fapta prevăzută la art. 219(indice 2) alin. (1) lit. b) / lit.c) din Codul de procedură fiscală;
– înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 1531 din Codul fiscal a fost anulată, din oficiu, de organul fiscal.
in baza prevederilor art.158(indice 2) alin.(10) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, organul fiscal comunică o decizie prin care informeaza contribuabilul că a fost radiat, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari.