AcasăGeneralFacturile pot fi completate in orice limba, dar trebuie traduse pentru inspectorii...

Facturile pot fi completate in orice limba, dar trebuie traduse pentru inspectorii fiscali

Prima modificare din acest an a Normelor de Aplicare a Codului Fiscal – aprobata miercuri de Guvern, aduce o serie de noutati in ceea ce priveste calcularea si facturarea impozitului pe profit, TVA-ului si accizelor. De asemenea, sunt incluse o serie de noi obligatii pentru agentii economici care activeaza in domeniul energetic, al bauturilor alcoolice sau tutunului, iar facturarea in cazul firmelor care lucreaza si in afara tarii are alte reguli. Noile norme stabilesc la 7% dobanda maxima pentru imprumuturile in valuta pana la care sunt deductibile cheltuielile aferente imprumuturilor acordate unei firme.

In ce priveste facturarea, in cazul firmelor care au afaceri in afara tarii, facturile pot fi intocmite in oricare dintre limbile oficiale ale statelor membre ale UE, dar vor trebui traduse in limba romana la cererea autoritatilor de control.

De asemenea, baza de impozitare poate fi inscrisa in valuta, dar, in situatia in care operatiunea nu este scutita de TVA, nivelul taxei trebuie inscris in lei. Chiar daca pe facturi baza de impozitare este in valuta, atunci cand aceasta se inscrie in jurnalele de vanzari trebuie transformata in lei.

La capitolul accize, principalele modificari vizeaza eliminarea obligativitatii ca importatorii de produse energetice sa fie autorizati de Ministerul Economiei. Totodata, pana la finele acestei luni, toti antrepozitarii autorizati au obligatia sa comunice comisiilor specializate de la Finante nivelul garantiei determinate si datele care au stat la baza stabilirii acestui nivel, in vederea actualizarii garantiilor deja constituite. Antrepozitarii autorizati pentru depozitare vor inregistra in evidentele proprii toate operatiunile efectuate privind achizitiile si livrarile de produse accizabile si vor depune lunar la autoritatea fiscala teritoriala in raza careia isi au domiciliul fiscal, cate o situatie centralizatoare a acestor operatiuni.

Agentiile de turism pot aplica cota de TVA redusa pentru schimbul de pachete turistice

Una dintre modificarile aduse normelor se refera la TVA-ul pe care agentiile de turism il percep pentru pachetele turistice pe care si le vand una alteia. Astfel, alin. 2 al pct. 63 din capitolul care se refera la TVA a fost abrogat, astfel ca agentiile de turism nu mai sunt obligate sa aplice regimul normal de TVA pentru pachetele turistice pe care le vand intre ele. Pana la modificarea Normelor, la comisionul care se aplica la pachetele turistice care se vindeau intre agentiile de turism se aplica o cota de TVA de 19%. Acum, agentiile de turism pot opta pentru cota redusa de 9%.

Sursa: Gandul /02.03.2007 – via contabilul.ro

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!