AcasăGeneralRaportul FMI – „Regional Economic Outlook: Europe

Raportul FMI – „Regional Economic Outlook: Europe

Raportul evidentiaza evolutiile economice si implicatiile politice relevante pentru Europa. Se analizeaza implicatiile recentelor turbulente financiare si reformele ce trebuie intreprinse in vederea asigurarii cresterii economice pe termen mediu. Sectorul financiar aflandu-se in centrul atentiei, partea analitica a raportului pune problema modurilor de intarire a sistemelor financiare, atat in economiile avansate, cat si in economiile emergente de la nivelul Europei.
In ceea ce priveste Romania, FMI arata ca aceasta a accelerat ritmul procesului de convergenta la UE, dar ca a crescut si potentialul dezechilibrelor din economie.

Potrivit raportului, tara noastra ocupa locul patru in clasamentul statelor europene care au inregistrat cel mai rapid ritm de convergenta la UE in perioada 2000-2006, dupa Tarile Baltice (Estonia, Letonia si Lituania) si inaintea unor state precum Ungaria, Polonia si Bulgaria. „Convergenta in economiile emergente a fost impulsionata de afluxurile masive de capital. In ultimii 20 de ani, potentialul de crestere din aceste economii este foarte mare. Nivelul veniturilor a crescut rapid, cu progresele cele mai rapide inregistrate in Statele Baltice, Bulgaria si Romania, tari care au pornit de la un nivel scazut”.

Potrivit evaluarii FMI, viteza medie de convergenta inregistrata de Romania in perioada analizata a fost de peste sase puncte, comparativ cu valoarea medie de circa cinci puncte inregistrata de Bulgaria, sub trei puncte de Ungaria si mai putin de doua puncte de Polonia.

Analistii FMI apreciaza ca, desi au inregistrat diverse grade de convergenta, tarile in discutie au atins cele mai ridicate niveluri ale deficitelor de cont curent din regiune. Astfel, in privinta Romaniei, FMI estimeaza pentru anul viitor un deficit de cont curent de 13,2% din PIB, comparativ cu 13,8% pentru anul in curs (previziunile Comisiei Nationale de Prognoza fiind de 13,4% pentru 2007 si 13,6% pentru 2008). De asemenea, analistii au in vedere pentru Romania un deficit bugetar de 2,8% din PIB pentru anul in curs, iar pentru anul viitor de 2,1% din PIB.

Reprezentantii FMI considera ca autoritatile din statele europene evaluate in cadrul Raportului ar trebui sa intreprinda masuri in vederea reducerii vulnerabilitatilor economice, sa isi intareasca sistemele financiare si sa creasca flexibilitatea pietelor muncii si de capital, in contextul convergentei economiilor lor cu cele occidentale.

In cazul tarii noastre, FMI este de parere ca printre masurile necesare pentru reducerea riscurilor de natura economica se numara corelarea cresterii salariale cu cea a productivitatii si stabilirea, in cadrul sistemului financiar, a unui sistem de supraveghere pe termen mediu-lung, care sa aiba in vedere riscurile si perspectivele. De asemenea, FMI recomanda Romaniei sa isi creasca standardele de prudentialitate, sa isi directioneze eforturile in vederea eliminarii problemelor survenite din creditarea bancara.

sursa – www.gov.ro

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!