AcasăGeneralobligatiile agentilor economici privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor

obligatiile agentilor economici privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor

Masurile de prvenire si combatere a spalarii banilor sunt prevazute de legea 656/2002. Potrivit art. 8 intra sub incidenta prezentei legi orice persoana fizica sau juridica, pentru acte si fapte savarsite atat in sistemul financiar-bancar cat si in afara acestuia.
Art. 14 reglementeaza in mod expres obligativitatea persoanelor juridice de a desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, situat in Bucuresti, str. Ion Florescu nr. 1, sector 3, impreuna cu natura si cu limitele responsabilitatilor mentionate.
Operatiunile ce vor fi efectuate de catre persoanele desemnate sunt urmatoarele:
• va intocmi pentru fiecare tranzactie suspecta din punctul de vedere al legii 656/2002, efectuata in numerar, un raport scris (in forma stabilita de Oficiu) care va fi transmis imediat Oficiului (cf. art. 15);
• va raporta Oficiului, in cel mult 24 ore, efectuarea de operatiuni cu sume in numerar, in lei sau valuta, a caror limita maxima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele (art. 3 al. 6 din lege)
• se va informa de la personalul societatii si de la casier cu privire la existenta de cazuri care sa intre sub incidenta legii 656/2002, pentru a comunica in timp util Oficiului.
• va identifica si va pastra o copie dupa document, ca dovada de identitate sau referinte de identitate si le va pastra pentru o perioada de 5 ani incepand cu data cand se incheie relatia cu clientul. Procedurile de identificare sunt cele stabilite prin Lege la articolele 9 si 10.

Pentru desemnarea persoanelor cu responsabilitatile enuntate anterior fiecare persoana juridical are obligatia de a depune la sediul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor o cerere cu toate datele de identificare a persoanei respective, semnata si stampilata de catre administrator.
Conform art. 22 alin. 2 din prezenta lege nerespectarea obligatiilor prevazute de articolul 14 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 3.000-20.000 RON.

via – http://www.ccib.ro/afacerea/

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!