Datorita faptului ca Legea 40/2011 – text integral – a schimbat „regulile” din Codul Muncii, ne-am gandit ca v-ar fii de folos un model de Contract de Munca care sa se conformeze noilor modificari.
Modelul de mai jos este o PROPUNERE, care acopera modificarile aduse de L 40/2011 – si se aplica contractelor incheiate dupa 01.05.2011. Pentru contractele incheiate inainte de 01.05.2011 – folositi MODELUL DE ACT ADITIONAL RECOMANDAT DE NOI – MODEL ACT ADITIONAL AICI.
UPDATE 09.06.2011 – MODEL CIM CONFORM CU OMMFPS 1616/2011 (CE MODIFICA MODELUL DE CIM PREVAZUT IN OMMSS nr. 64/2003) – CLICK AICI
Modelul de CIM are subliniat cu rosu modificarile introduse. MODELUL NU ESTE UNUL OFICIAL, insa va este de folos in cazul unor controale.
PENTRU NOUL MODEL DE CIM – VALABIL INCEPAND CU 01.05.2011 – CLICK AICI
PENTRU A FI LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA NEWSLETTER-UL NOSTRU – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===>>> SUB CALUPUL DE RECLAME SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.
in contract nu trebuie modificata si legea? in loc de 53/2003 nu trebuie trecuta legea 40/2011?
@alina – Legea 53 ramana. L 40 doar o modifica
Criteriile de evaluare nu trebuie precizate in contractul de munca? Din cate am inteles criteriile de evaluare sunt prevazute ca element distinct de fisa postului, element prevazut la lit. d) a art. 17 din Codul muncii . Multumesc.
@claudia – am intrebat pe cineva de la ITM si este bine asa.
am inteles. va multumesc mult pt raspuns.
[…] Practic, am uitat de modificarile ce trebuie realizate in privinta perioadelor de proba si de preaviz. In modelul adus acum respectivele detalii le aveti inserate in aditional, corespunzator cu noile modificari. NEWS – MODEL CIM VALABIL INCEPAND CU 01.05.2011 – CLICK AICI […]
[…] – Contract Individual de Munca (CIM) – valabil incepand cu data de 01.05.2011 – CLICK AICI PENTRU MODELUL DE CIM – CLICK […]
[…] Prin acest act aditional, trebuie sa stabiliti obiectivele de performanta si criteriile de evaluare pentru fiecare functie in parte de pe statul de plata (aveti zece angajati cu zece meserii diferite – treceti toate obiectivele si criteriile acestora). IDEAL AR FII SA AVETI SI UN MODEL DE fisa de evaluare a criteriilor de performanta, cand redactati actul aditional la RI, pentru a o introduce in aditional. MODEL CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA VALABIL CU 01.05.2011 – CLICK AICI […]
Codul muncii nu face diferentierea intre functia de executie si cea de conducere in privinta preavizului pentru concediere, el fiind de minim 20 de zile pentru toate functiile. De ce in modelul oferit s-a mentionat:„b). perioada de preaviz în cazul concedierii este de ……… 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție/ 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere………………zile lucrătoare, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii sau contractului colectiv de muncă;„? Multumesc
@ana – am pus exact textul din L 40/2011 – iar fiecare are lasa in functie de situatie
In L 40/2011 preavizul de maxim 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție/ 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere este pentru DEMISIE, la concediere se stipuleaza minim 20 de zile lucratoare indiferent de functie.
@ana – ok, mai gresim si noi 🙂
Se pare ca nimeni nu ia in calcul faptul ca modelul-cadru al contractului individual de munca este aprobat prin ordinul MMSS nr.64/28.02.2003, ordin care este in vigoare. Cum se poate sa intervenim prin introducerea unor noi litere, puncte, subpuncte, samd?
In afara de modificari care se refera la durata proba/preaviz si eventual, daca este cazul, la introducerea cuantumului prestatiilor suplimentare la litera J, nu cred ca celelalte adaugiri pe care le-am vazut in modelul postat pe acest site, sunt ok.
@miki – ai dreptate, dar nu ne permitem sa nu ne aliniem la noie prevederi din CM
Servus,
Ma confrunt cu o problema privind salarizare, si as dori sa-mi oferiti cateva repere in rezolvarea acestei situatiii. Asadar, lucrez la o frima privata din octombrie 2010 iar patronii acestei firme practica un mod fluctuant al salarizarii mele, in sensul ca intr-o luna imi da un salariu, in alta luna un alt salariu, care de la bun inceput a fost sub salariul net; eu fiind cu studii superioare si beneficiind de scutirea de plata impozitului pe salariu, datorita incadrarii mele intr-un grad de handicap. Daca in 2010 salariul brut petnru studii superiaore era 1200, eu primeam in mana 800,desi ar fi trebuit 800 si ceva cu toate contributii platite, si 1002 cu palata contributiilor sociale si scutirea de impozti pe salariu. Ei bine, dupa discutii „face to face” abia am reusit sa sa-i fac sa-mi adauge la salariu o parte din impozitul pe salariu, astfel ca salariul luat era 900 si nu 1002. Al doilea aspect, odata cu schimbarea legii salarizarii, in care pentru sutdii superioare salariu brut e 1300 si ceva, aceasta lege nu e aplicata de catre patroni, ba mai mult luna trecuta mi-au redus salariu, revenind la 800 fara niciun temei rational si legislativ. As dori s-mi spuneti cum as putea proceda ca aceasta situatie sa o rezolv prin mijloacele legislative care exsita !!!!
Multumesc !!!
@georgia – poate ar trebui sa discuti cu un avocat specializat pe dreptul muncii, sau incearca sa intrebi pe gurp aici – http://finance.groups.yahoo.com/group/contacafe_club/
Am citit modelul de contract postat de dvs. si am o nelamurire la:
G. Condiţii de muncă:
1. Activitatea se desfăşoară în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase, potrivit Legii nr. 31/1991 – conditii grele?, vatamatoare? sau periculoase?
In formatul vechi de contract la acest punct era: 1. Activitatea se desfăşoară în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1991. ?????????
Multumiri
@danuta – modelul de mai sus este lucrat pe unul oficial ITM, deci e pe ceea ce cer ei.
Va rog sa-mi spuneti daca in conditiile fuzionarii prin absorbtie a unei societati trebuie sa intocmesc contracte individuale de munca sau numai acte aditionale la cim, angajatilor preluati !
Multumesc.
rog raspuns cat se poate de urgent .mii de multumiri !
@liviea – cel mai bine ar fii sa intrebi la ITM.
Ce se intimpla cu contractele de munca incheiate cu ani in urma pe durata nedeterminata, in vigoare? Vom incheia contract nou cu angajatorii sau se icheie un act aditional care il modifica pe cel vechi sa corespunda celui nou ori va ramane in vigoare asa cum este?
@aurora – incearca sa pui, te rog, intrebarea pe grup – http://finance.groups.yahoo.com/group/contacafe_club/