AcasăTVA - modificari si noutatiTransferul de active din perspectiva TVA - info oficial actualizat 2012

Transferul de active din perspectiva TVA – info oficial actualizat 2012

Reprezinta livrare de bunuri pentru care se colecteaza TVA, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile înregistrata ca platitoare de TVA catre ASOCIATII sau ACTIONARII sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile, cu exceptia transferului prevazut la alin. (7), daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial – Art. 128 alin. (5) Cod fiscal.

Transferul de active prin:
– vânzare
– divizare
– fuziune
– aport în natura la capitalul unei societati

nu reprezinta livrare de bunuri si nu se colecteaza TVA daca primitorul activelor este persoana impozabila (indiferent ca este sau nu înregistrat ca platitor de TVA) si daca activele sunt destinate utilizarii în activitatea economica.

Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca:

– intentioneaza sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si
– nu lichideaza imediat activitatea respectiva sau, dupa caz, nu vinde eventualele stocuri

Conform – Art. 128 alin. (7) Cod fiscal si pct. 6 alin. (9) Norme Metodologice – transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vânzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila. Primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului în ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.

Norme metodologice – Pct. 6 dat în aplicarea art. 128 alin. (7) Cod fiscal, prevede la:

Alin. (9) – Transferul de active prevazut la art. 128 alin. (7) din Codul fiscal este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer part ial de active, în sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite într-o anumita ramura a activitaii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independent, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vânzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport în natura la capitalul unei societati. De asemenea, se considera ca transferul partial are loc si în cazul în care bunurile imobile în care sunt situate activele transferate de cedent nu sunt înstrainate, ci realocate altor ramuri ale activitat si aflate în uzul cedentului. Simplul transfer al unor active nu garanteaza posibilitatea continuarii unei activitati economice în orice situatie. Pentru ca o operatiune sa poata fi considerate transfer de active, în sensul art. 128 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vânda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte îndeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are în obiectul de activitate respectiva activitate. În acest sens a fost pronuntata Hotarârea Curtii Europene de Justitie în cazul C-497/01 – Zita Modes.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI.

Alin. (10): Persoana impozabila care este beneficiarul transferului prevazut la alin. (9) este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este înregistrata în scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusive cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din Codul fiscal. Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este înregistrata în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal si nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz, si sa depuna în acest sens declaratia prevazuta la art. 156 (indice 3) alin. (8) din Codul fiscal. Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care începe ajustarea taxei, în cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 149 sau 161 din Codul fiscal, dupa caz. Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii. Aplicarea regimului de taxare pentru transferul de active de catre persoanele impozabile nu va fi sanctionata de organele de inspectie fiscal, în sensul anularii dreptului de deducere a taxei la beneficiar, daca operatiunile în cauza sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, cu exceptia situatiei în care se constata ca tranzactia a fost taxata în scopuri fiscale.

PRIMITORUL ACTIVELOR PREIA TOATE DREPTURILE SI OBLIGATIILE CEDENTULUI ACTIVELOR:

– 1. Daca este înregistrat ca platitor de TVA preia dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiei activelor [art. 145 alin. (2) lit. e) Cod fiscal]
– 2. Daca nu este înregistrat ca platitor de TVA si nici nu se înregistreaza ca urmare a transferului, se pierde dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiei activelor având astfel obligatia sa ajusteze TVA aferenta achizitiei activelor [cf. art. 148 pentru stocuri, cf. art. 149 pentru active corporale sau art. 161], sa declare si sa plateasca suma rezultata din ajustare pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii în care are loc transferul de active.

Suma rezultata din ajustare se declara în formularul 307 “Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata” si se plateste în lei, în numerar, prin decontare bancara sau prin mandat postal, în contul 20.10.01.01.05 “TVA de plata la bugetul de stat, rezultata ca urmare a ajustarilor” deschis la unitatea trezoreriei statului din cadrul organului fiscal competent. [pct. 6 alin. (10) Norme Metodologice, art. 156 (indiece 3) alin. (8) Cod fiscal, OPANAF nr. 640/2012 – detalii aici – publicat în MO nr. 316/11.05.2012]

Multumim pentru info – DGFP Brasov

4 COMENTARII

  1. Ca urmare a acestui articol am inceput sa scormonesc, pentru ca nu prea stapaneam transferul de active. Nici acum nu ma descurc fara sa am hartiile in fata.

    M-am gandit sa adaug pe “contacafe” materialele pe care le-am gasit.

    http://www.contacafe.ro/topic14007.html

    Fiindca se depaseste volumul admis de atasamente nu am putut incarca tot ce am vrut si nu am stiut cum sa procedez. De aceea, le-am incarcat pe “transfer.ro”. Daca vi se par interesante, poate le postati dv. unde trebuie.

    http://dl.transfer.ro/TVA-transfer_RO-12jun-1e8cd6.zip

    Multumesc pentru generozitate, zel si colaborare!

  2. @simeona – multam mult de tot pentru implicare si pentru materiale. o sa ne uitam peste ele si o sa postam on-line ce se poate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!