INTREBARE – daca sunt angajata cu norma intreaga la o primarie si cu 1/4 norma la o scoala pe post de contabil,mai pot lucra si la alta scoala cu 1/4 norma?
RASPUNS
Conform prevederilor art.35, alin(1,2) din Codul Muncii – republicat, orice salariat are dreptul sa munceasca la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariu corespunzator pentru fiecare dintre acestea, exceptand situatiile in care, prin lege, sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Astfel, legea nu interzice unui salariat sa presteze activitate la angajatori diferiti, in baza unor contracte individuale de munca. Legat de timpul de munca, facem precizarea ca prevederile Codului Muncii, referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru prestat in temeiul unui singur contract individual de munca. Art.112, alin(1) din Codul Muncii prevede ca, pentru salariatii angajati in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore/zi, 40 ore/saptamana. De asemenea conform prevederilor art.112, alin.(1) din acelasi act normativ, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Legea nu interzice unui salariat sa presteze activitate la diferiti angajatori, in baza unor contracte individuale de munca si nici nu stabileste o durata minima a timpului de lucru in situatia unui contract individual de munca cu timp partial. In acest caz, trebuie insa sa se tina cont de repartizarea programului de lucru, clauza obligatorie cuprinsa in modelul cadru al contractului individual de munca.
Tinand cont de cele precizate mai sus, se observa ca legiuitorul nu a prevazut o durata maxima a muncii prestate in caz de cumul, si nici durata care sa fie depasita prin normele de munca corespunzatoare fiecarei activitati prestate in baza unui contract individual de munca, la angajatori diferiti, astfel ca este legala angajarea in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, la angajatori diferiti.
In concluzie, nu exista nici o interdictie legala privind cumulul de contracte individuale de munca si nici nu ar fi posibil, deoarece s-ar opune principiului general de drept referitor la libertatea contractuala, precum si celui special privind neingradirea dreptului la munca si libertatea muncii, prevazuta de Constitutie si de Codul Muncii.
Sursa – ITM Gorj