De la 1 Octombrie 2017 fiecare firmă poate opta să aplice mecanismul plății defalcate a TVA. Organul fiscal inființează „Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA”, iar persoanele care optează pentru acest sistem vor aplica plata defalcată a TVA începând cu ziua urmatoare celei în care au fost înscrise în acest registru.
Organul fiscal va înscrie persoanele în registru în termen de maximum 3 zile de la data la care acestea depun notificarea prin care optează penrtu aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA. De la 1 ianuarie 2018 toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate să aplice mecanismul plății defalcate de TVA.
Imediat după înființarea contului de TVA pot apărea următoarele situații:
• Firma primește plăți din partea clienților săi, prin care se alimentează contul de TVA cu sumele reprezentând TVA aferentă serviciilor prestate sau produselor livrate de firma în cauză. Aceste sume din contul de TVA vor putea fi utilizate de firmă pentru plata TVA către proprii săi furnizori și către bugetul de stat.
• Firma trebuie să plătească TVA către furnizorii săi, dar încă nu a primit TVA din partea propriilor clienți sau TVA primită de la aceștia e mai mică decât TVA care trebuie plătită către furnizori. În acest caz, firma va trebui să alimenteze contul său de TVA din contul său curent. Apoi din contul propriu de TVA va plăti valoarea TVA către contul de TVA al furnizorului.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Pentru a nu intra în dificultăți de cash-flow, firmele care sunt în a doua situație pot solicita din partea ANAF aprobarea decontării sumei cu care s-a alimentat contul de TVA. Aprobarea decontării se va face în termen de 3 zile lucrătoare.
ATENȚIE! – DECONTAREA sumelor cu care se alimentează contul de TVA este diferită de RAMBURSAREA SUMELOR DE TVA care se cuvin firmelor (care în cursul unei perioade de raportare au dedus TVA mai mult decât au colectat).
În ce privește RAMBURSAREA DE TVA nu se modifică nimic în raport cu sistemul actual.
Sursa – MFP, avand la baza Ordonanţa Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcată a TVA – publicata in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.706 din 31 august 2017 – text integral aici.
ALTE ARTICOLE PE TEMA SPLIT TVA:
– Exemple privind funcționarea mecanismului privind plata defalcată a TVA – oficiale, de la MFP – CLICK AICI
– Unde se deschid conturile de TVA – pentru mecanismul privind plata defalcată a TVA (oficial) – CLICK AICI
– Prezentare mecanism split TVA – oficial MFP – CLICK AICI
– OG 23/2017 – privind plata defalcată a TVA (MO 706/2017) – CLICK AICI
– Facilitați fiscale pentru opțiunea plații defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 – info oficial – click aici
– Ce se încasează în contul de TVA și ce plăți sunt permise din contul de TVA – în cadrul mecanismului split TVA (oficial) – click aici
– Plata defalcată a TVA (split TVA) – care sunt principalele contravenții și cum sunt sancționate (oficial) – click aici
– Plata defalcată a TVA (split TVA) – ce se schimbă din perspectiva persoanelor fizice? – click aici
– ANAF propune formalitățile de optare pentru plata defalcată a TVA – Formularul 086 – click aici
– Ce se întâmplă cu sumele din contul de TVA – în cazul suspendării activității unei firme sau în cazul închiderii unei firme (mecanism split TVA) – click aici
– Cum funcționează mecanismul privind plata defalcată a TVA (split TVA) – info rapid oficial – click aici
– Ce se întâmplă în cazul plăților parțiale (avansuri, tranșe) – mecanism plată defalcată a TVA (oficial) – click aici
– Cine trebuie să aibă cont de TVA și pentru ce tranzacții se aplică plata defalcată a TVA – info oficial – click aici
– Întrebări și răspunsuri oficiale ANAF (integral) – sistem „Plata defalcată a T.V.A. (SPLIT TVA)” – click aici
– Care sunt regulile fiscale în domeniul TVA pe care le modifică mecanismul plății defalcate a TVA? – click aici
– Split TVA – sume depozitate sub formă de garanții, mai multe conturi de TVA, verificare plăți efectuate în contul de TVA – click aici
– Split TVA – ce se va întâmpla cu firmele care deja au de recuperat TVA de la stat? – click aici
ATENȚIE – ANAF a creat automat conturi speciale de TVA în Trezorerie (split TVA), pentru toți plătitorii de TVA – click aici
„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill”