AcasăCodul munciiTotul despre concediile medicale în 2019 - expertiză practică de la colegii...

Totul despre concediile medicale în 2019 – expertiză practică de la colegii de pe grupul de FB (foarte util)

Multumita colegilor de pe grupul – Contabili pe Facebook – va supunem atentiei, cateva informatii actualizate cu privire la problematica din subiectul – concedii medicale.

Aveti pasi, informatii, sfaturi in continuare, insa pentru alte intrebari, intrati pe subiectul de pe grup – LINK AICI.

Pasul 1:

– Certificatul medical trebuie depus la angajator in primele 5 zile din luna următoare acordării. În caz contrar, angajatorul îl poate refuza la plata. La primire, se verifică să aibă toate stampilele, parafele si semnăturile. Atentie totusi la „stampile” (la cea rotunda), unii medici refuza aplicarea acesteia si pe buna dreptate, obligativitatea fiind abrogata prin OG 17/2015.
– Se verifica modul de completare, dacă data eliberarii este > data de inceput si in ce conditii, daca la cod indemnizatie 06 este completat si codul de urgenta medico-chirurgicala, daca la medicalele „in continuare” este completata si seria certificatului initial iar codul de diagnostic este identic, daca la certificatele „in continuare” sunt eliberate cel mai tarziu in ultima zi pentru care a fost eliberat certificatul „initial”, daca la certificatele > 90 de zile exista viza medicului expert, daca la medicalele de risc maternal exista viza medicului de medicina muncii, etc.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Pasul 2:

– Se verifica indeplinirea conditiilor de stagiu pentru medicalele unde acesta este obligatoriu (6 luni in ultimele 12 luni anterioare lunii in care a fost acordat medicalul). Atentie ca cele 6 luni sunt constituite concret dintr-un anumit nr. de zile. In cazul in care in ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical nu au fost realizate venituri, stagiul de asigurare se considera realizat daca prin insumarea perioadelor din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezulta un numar de zile de stagiu de asigurare cel putin egal cu numarul total de zile lucratoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului. In acest caz, daca salariatul nu a lucrat in ultimele 12 luni la acelasi angajator, se solicita adeverinta cu stagiul de cotizare realizat la fostii angajatori.

NOU – Avertizare ANAF – respectați modificările legislative în domeniul construcțiilor (posibile contravenții) – click aici

Pasul 3:

– Dupa verificare modului de completare/acordare si indeplinirea conditiilor de stagiu se va indentifica baza de calcul a indemnizatiei(veniturile brute realizate in ultimele 6 luni anterioare lunii producerii riscului si nr. de zile cotizate in aceeasi perioada). Raportul dintre venituri si zilele cotizate reprezinta media zilnica a bazei de calcul(Mzbci) la care se aplica procentul in functie de codul indemnizatiei si se inmulteste cu nr. de zile suportate de angajator(zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice pentru care a fost acordat medicalul) si apoi cu nr. de zile suportat din FNUASS (urmatoarele dupa primele 5 zile calendaristice, sau din prima zi in cazul anumitor coduri de indemnizatie).

NOU – Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiunea actualizată la data de 21.08.2019 (editabil și gratuit) – click aici

Pentru dosar recuperare casa sanatate :

– cerere recuperare (anexa 10 norme OMS 15/2018), exemplar 2 certificat medical, centralizator certificate medicale (anexa 1 oms 15/2018 ) , copie documente plata cam sau extras fisa rol CAM ( documentele solicitate difera din pacate de la un judet la altul), Copie D112, in situatia in care salariatul nu are stagiu suficient la societatea care depune cererea -se ataseaza si copii dupa adeverintele obtinute de catre salariat de la fostii angajatori sau institutii platitoare (ex. agentia plati , somaj, etc) – LINK

ALTE INFORMATII:

– in cazul unei persoane cu 2 CIM-uri – in primul rand la locul de munca unde are venitul mai mare va prezenta certificatul medical in original, iar la celalalt loc de munca va prezenta doua copii „conf cu originalul” + semnatura + parafa medicului care il elibereaza”. La prezentarea certificatului solicitati de la angajatorul unde este incadrata cu 8 ore/zi sa va elibereze o adeverinta cu stagiu de cotizare(sau poate solicita la Casa de Pensii o adeverinta de stagiu) pentru a fi sigura ca in ultimele 12 luni are stagiu complet de 6 luni. Baza de calcul insa va fi de doar 4 luni(asta pentru ca celelalte doua luni sunt folosite pentru calcul la celalalt angajator).
– contributii datorate pentru indemnizatia suportata de angajator: CAS 25% si CAM 2,25%, iar pentru indemnizatia suporata din FNUASS, CAS 25%.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Mod completare certificat medical de catre angajator conform O.233/125/2006: B. Completarea rubricilor de către plătitor

ART. 33
Viza plătitorului: semnătura plătitorului privind acceptul la plată a certificatului de concediu medical. În cazul în care se refuză la plată certificatul de concediu medical, se menţionează pe scurt motivul refuzului.

ART. 34
Plătitor: se va înscrie denumirea completă a plătitorului. Plătitor de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este, după caz, angajatorul persoană juridică sau fizică, asimilatul acestuia – agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă – sau casa de asigurări de sănătate.
Pentru certificatele de concediu medical care poartă codurile de indemnizaţie 02, 03, 04, 10 ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională, confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii sau prin avizul direcţiei de sănătate publică, precum şi cele care poartă codul de indemnizaţie 11, care se depun direct la casele teritoriale de pensii, plătitorul este casa teritorială de pensii.
Pentru certificatele de concediu medical care poartă codurile de indemnizaţie 02, 03, 04, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale se bifează rubrica „100%”.

ART. 35
Sediul: se va înscrie adresa completă a plătitorului.
ART. 36
CUI: se înscrie codul unic de înregistrare a plătitorului.
ART. 37
Număr angajaţi: se va înscrie, după caz, numărul de angajaţi (asimilaţi angajaţilor) din luna acordării certificatului de concediu medical.

UTIL – Rezolvare erori REVISAL 6.0.7 – dacă s-a actualizat Windows-ul 10 la versiunea Windows 10.1903 (foarte important) – click aici

ART. 38
Tip asigurat: se bifează, după caz, situaţia în care se încadrează asiguratul. Pentru categoriile de asiguraţi menţionate la art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 se bifează „Asigurat cu declaraţie de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii”. Se bifează rubrica „Asigurat cu contract de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale” numai în cazul certificatelor de concediu medical care poartă codurile de indemnizaţie 02, 03, 04, 10 ca urmare a unui accident de muncă confirmate prin avizul casei teritoriale de pensii sau prin avizul direcţiei de sănătate publică, precum şi cele care poartă codul de indemnizaţie 11, care se depun direct la casele teritoriale de pensii.

ART. 39
Procent de plată: se bifează rubrica corespunzătoare procentului ce se utilizează, conform legii, la calculul indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate acordate în baza certificatului de concediu medical. Rubrica „Prevenire” se bifează în cazul indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă cu 1/4 din durata normală sau în cazul indemnizaţiei pentru carantină. În cazul indemnizaţiei pentru carantină se bifează atât rubrica „Prevenire”, cât şi rubrica „75%”.

ART. 40
Baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate: se înscrie media veniturilor (inclusiv cele corespunzătoare perioadelor asimilate stagiului de cotizare) din lunile din care se constituie, conform legii, baza de calcul.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

ART. 41
Zile baza de calcul: se înscrie numărul de zile efectiv lucrate din perioada luată în considerare la stabilirea bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

ART. 42
Media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate: se înscrie valoarea ce rezultă din raportul dintre „baza de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate” şi „zile baza de calcul”.

ART. 43
Cuantumul indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate: se înscrie produsul dintre „media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate” şi procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare de concediu medical.

ART. 44
Indemnizaţie suportată de către angajator/Indemnizaţie suportată din bugetul FNUASS pentru concedii şi indemnizaţii/Indemnizaţie suportată din fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale: se înscrie numărul de zile lucrătoare, respectiv cuantumul indemnizaţiei, în funcţie de fondul din care se suportă, conform legii, concediul medical.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

4 COMENTARII

  1. Buna ziua. Am urmatoarea situatie. Angajata revenita din CCI intra in concediu medical. Are un CIM pe norma intreaga la un angajator si are un CIM cu norma de 1 ora/zi. Care e baza de calcul in cazul celui de al doilea CIM? A adus adeverinta de la Agentia de plati sociale si indemnizatia care reprezinta veniturile din ultimele 6 luni e mult mai mare decat salariul pe CIM cu 1 ora/zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Multumita colegilor de pe grupul - Contabili pe Facebook - va supunem atentiei, cateva informatii actualizate cu privire la problematica din subiectul - concedii medicale. Aveti pasi, informatii, sfaturi in continuare, insa pentru alte intrebari, intrati pe subiectul de pe grup - LINK AICI. Pasul 1: -...Totul despre concediile medicale în 2019 - expertiză practică de la colegii de pe grupul de FB (foarte util)
error: Conținutul este protejat !!