Stagiatura absolvenţilor de facultate, atât de mult cerută de patronate şi sindicate este o realitate economică iar agenţii economici trebuie să folosească acest instrument deosebit .
Odată cu adoptarea Codului muncii, respectiv Legea nr. 53/2003, legiuitorul a considerat necesar să prevadă în actul normativ şi perioada de stagiu, în cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior.
Precizarea iniţială era foarte ambiguă, fiind necesar adoptarea unui act normativ care să stabilească condiţiile concrete în care, perioada de stagiu putea să opereze.
Din păcate, abia la sfârşitul anului 2013 prin Legea nr. 335/2013 – text integral – şi prin Hotărârea Guvernului 473/2014 privind normele de aplicare a legii,a fost creat cadrul legislativ privind efectuarea perioadei de stagiu.
”Aceasă lege a fost atât de mult așteptată atât de agenții economici cât și de sindicate, mai ales cele din educație, însă succesul ei este foarte limitat. Sunt dezamăgit de faptul că agenții economici nu folosesc acest instrument deosebit de util atât pentru ei dar și pentru cariera tinerilor absolvenți. Voi extinde promovarea și mediatizarea prevederilor legale pentru a convinge pe toată lumea că aceasta este calea de intra în câmpul muncii de către absolvenții de studii superioare și este o formă de protecție pentru ambele părți ale contractului de muncă”, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş, Dragoş Năcuţă.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Stagiul, reprezintă o perioadă determinată de timp, expres prevăzută în contractul de stagiu încheiat între angajator şi stagiar (absolvent al unei instituţii de învăţământ superior), ca anexă la contractul individual de muncă şi are ca principal scop perfecţionarea pregătirii profesionale.
Primele 6 luni, după debutul în profesie reprezintă perioadă de stagiu, excepţie făcând anumite categorii profesionale cum ar fi: judecătorii, procurorii, notarii avocaţii, experţii contabili, funcţionarii publicii,etc., profesii la care perioada de stagiu este prevăzută prin legi speciale.
Modalitatea de desfăşurare a stagiului este prevăzută în actele normative amintite şi se finalizează prin evaluarea stagiarului cu 5 zile înainte de terminarea perioadei de stagiu, de către o comisie de evaluare numită de angajator.
În funcţie de notele obţinute la evaluare, stagiarul va primi un calificativ, corespunzător respectiv necorespunzător, angajatorul eliberând stagiarului în acest sens în termen de 5 zile de la finalizarea stagiului, un certificat respectiv o adeverinţă, vizat/vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul angajatorul.
Angajatorii care încheie un contract de stagiu în condiţiile legii primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.
Angajatorii nu pot primi dublă finanţare pentru aceeaşi persoană. Suma lunară prevăzută de lege se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.
În situaţia în care, după încetarea contractului de stagiu, la iniţiativa angajatorului, încetează şi contractul individual de muncă, angajatorul nu mai poate beneficia pentru acelaşi post de o altă măsură de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzută de lege.
Perioada de stagiu, reprezintă o oportunitate pentru angajatori, în condiţiile în care pot beneficia de o subvenţie acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar şi o modalitate de selecţie a unor viitori salariaţi, respectiv descoperirea calităţilor profesionale şi modelarea proaspeţilor absolvenţi după cerinţele postului şi perspectiva economică a angajatorului.
Pentru absolvenţi, perioada de stagiu reprezintă o oportunitate şi un start în cariera profesională, în condiţiile în care marea majoritate a angajatorilor la angajare solicită un minim de experienţă profesională.
Suma prevăzută în lege nu se acordă angajatorilor instituţii şi autorităţi publice, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Sursa (cu multumiri) – ITM Maramures