AcasăSalarizareProblematica salariului minim pe economie in 2011 - cateva precizari suplimentare

Problematica salariului minim pe economie in 2011 – cateva precizari suplimentare

Noi si toata lumea de pe grupul – contacafe_club – ne-am agitat pe problema salariului minim la care ne vom raporta incepand cu 01.01.2011. De ce ne-am agitat?

Pai in prima faza a aparut HG 1193/2010 – pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (MO 824/2010) – text integral – care a legiferat nivelul de 670 lei pentru salariul minim incepand cu anul 2011, la care se aplica coeficentii legali (in functie de nivel pregatire, etc.) – tabel coeficienti aplicabili aici.

Apoi ne-am trezit cu stirea potrivit careia CCM la nivel national a fost semnatlink detalii – care potrivit agentiilor de stiri aduce un nivel de 700 lei pentru salariul minim incepand cu anul 2011, la care se aplica coeficentii legali noi (incepand cu 01.01.2011) – tabel coeficienti noi aici.

Si uite ca azi, Doamne Ajuta, mi-a venit in cap ideea de baza – pai rezolvarea e simpla, adica aplicam actul normativ in vigoare, adica HG 1193/2010 – pentru ca CCM nu a aparut pana acum publicat in Monitorul Oficial, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti. In concluzie – salariul minim (d.p.d.v. legal) este 670 lei.

Daca ma insel, va rog sa ma corectati.

34 COMENTARII

  1. daca analizam din punct de vedere juridic eu zic ca treaba sta astfel:
    -din punct de vedere legal minimul este 670
    -din punct de vedere civil este 700 (in urma contractului).
    Deci ITM-ul nu va putea aplica sanctiuni pentru neacordarea minimului de 700. Dar angajatii pot face chemare in judecata pentru incalcarea drepturilor ce decurg din contract (aplicarea Codului Civil).

  2. La salariul minim de 670 lei aplicam coeficientii prevazuti in CCM pe anii 2011-2014 sau pe anii 2007-2010? Din moment ce CCM pe 2011-2014 nu este publicat in Monitorul Oficial.

  3. @cristina – dar CCM-ul nu e semnat de toti patronii, unii nici macar nu sunt afiliati la asemenea organizatii.

    @adela – aplicam coeficientii in vigoare, parerea mea, nu pe cei din CCM.

  4. CCM 2007-2010 „Art. 4. – (1) Prezentul contract se încheie pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea revizuirii anuale.
    (2) Dacă nici una dintre părţi nu denunţă contractul cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, valabilitatea acestuia se prelungeşte până la încheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.”

  5. @admin eu totusi imi sustin ideea conform careia CCM e superior si e valabil
    ART. 3
    (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
    a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
    b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
    c) pentru toti salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt);
    d) pentru toti salariatii angajatorului, in cazul contractelor colective de munca incheiate la nivel de unitate, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).
    (2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.
    (3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

  6. Noua ni s-a transmis de la ITM-ul nostru ca deciziile de majorare a salariilor minime sa fie facute doar pentru muncitorii necalificati de la 600 la 670, fara a se aplica coeficientii la ceilalti salariati calificati ( nu este comunicat oficial, deci fiecare procedeaza cum considera).

  7. […] – cu privire la deciziile de marire a salariilor odata cu modificarea salariului minim din 2011 – acestea se intocmesc si se pastreaza la sediul angajatorilor; – incheierea unui contract de munca nu scuteste angajatorul de obligatiile legale inca existente, adica de intocmirea conform legii a dosarului pentru angajare – deoarece ITM va desfasura inca activitati de control in piata, care stim ca se pot solda cu amenzi grele. Problematica salariului minim pe economie in 2011 – cateva precizari suplimentare – click aici […]

  8. CCM-ul pe 2007-2010 este valabil 4 ani, respectiv pana in 29 ianuarie 2011, raportat la data publicarii sale in MOF. Deci, pana nu se publica noul CCM, vechiul este cel valabil!

  9. Te referi la HG 1193/2010? Categoric ca aceasta se aplica de la data publicarii, deoarece cea veche este abrogata! Nu se aplica inca doar prevederile proiectului de CCM pe 2011-2014. Oricum, cu noii coeficienti de ierarhizare diminuati si cu marirea slariului minim, cam tot acolo ajungi!

  10. Parerea mea:

    1. Pana la aparitia in MO a CCM la nivel national, este asa cum spui tu: „salariul minim (d.p.d.v. legal) este 670 lei”, conform HG 1193/2010;

    In ceea ce priveste coeficientii de ierarhizare raman valabili cei din CCMN 2007-2010.pe baza art. 4, alin. (2), asa cum mentioneaza Adela ( @adela ):

    Art. 4. – (1) Prezentul contract se încheie pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea revizuirii anuale.
    (2) Dacă nici una dintre părţi nu denunţă contractul cu 30 de zile înainte de expirarea perioadei pentru care a fost încheiat, valabilitatea acestuia se prelungeşte până la încheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.”

    2. Dupa aparitia in MO a CCM la nivel national 2011-2014, salariul minim si coeficientii de ierarhizare vor fi cei din CCMN.

    In concluzie, avem doua optiuni:

    – prima: putem face doua randuri de decizii – una cu aplicarea salariului minim de 670 la vechii coeficienti de ierarhizare si alta cand se va publica CCMN 2011-2014 cu aplicarea salariului minim de 700 la noii coeficienti.
    – a doua: putem face o singura decizie, cu aplicarea nivelului minim de 700 la noii coeficienti … procedeu care, desi nu are temei legal, nu incalca cu nimic legea, deoarece nivelul minim luat in calcul este mai mare.

    In alta ordine de idei, imi place tare mult cum ai redactat tabelul cu coeficienti.

    Spor in toate cele bune!

  11. Parerea mea e ca se va aplica legea cea mai favorabila salariatului. Cum CCM prevede un salariu minim mai mare, legea nu poate sa prevada un salariu mai mic. Adica eu pot sa negociez cu angajatorul meu ca salariul meu nu va scadea sub 700 de lei, peste suma prevazuta in lege.
    De aceea opinez ca sal minim este de 700 lei incepand cu data de 01.01.2011 (data la care contractul colectiv de munca la nivel national produce efecte). Mai mult conf art. 1 ,,Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional cuprinde drepturile şi obligaţiile angajatorilor şi ale salariaţilor cu privire la condiţiile generale de muncă prevazute de legislaţia în vigoare precum şi cele convenite în procesul de negociere.,,
    , iar conform art. 3 ,,Clauzele contractelor colective de muncaă produc efecte dupa cum urmează: a) pentru toţi salariaţii incadraţi in unitaţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional; ………………,,
    Legea, chiar publicata ulterior, nu poate sa-mi ingradeasca in niste drepturi castigate si negociate.
    Legea cere ca salariul minim sa fie 670. Dar … prin contractul colectiv de munca s-a negociat la nivel national un salariu mai mare (700). Este ca si cum intr-o unitate s-ar negocia un salariu minim pe unitate, peste salariul minim prevazut de lege. Eu asa cred. Daca aveti si alte pareri cu argumente va rog sa postati aici.

  12. CCNM produce efecte începând cu data înregistrării (art.108) sau la o data ulterioara , în condiţiile prevăzute de art. 25, al. 3 – Legea 130/1996 si NU la data publicarii in M.O.
    A fost semnat in 17.12.2010 si produce efecte cu data de 01.01.2011.
    Problema e alta din punctul meu de vedere, daca o firma (societate) care nu a aderat la un sindicat, nu cotizeaza in acest fel la niciun sindicat, si in consecinta nici nu beneficiaza de vreun sprijin din partea sindicatului, atunci de ce aplica prevederile acestuia si nu aplica HG 1193/2010?

  13. @criss – ai si tu dreptate, insa eu raman la opinia mea. stiu de la o amica ca de la ITM i s-a spus ca nu s-a modificat deloc sal min 🙂 – deci e ameteala totala pe la noi

  14. CCM 2007-2010 ar fi fost valabil doar daca nu ar fi fost denuntat..Insa ca urmare a denuntarii sale, CCM nu mai produce efecte juridice, astfel ca nu putem aplica vechii coeficienti. Problema e ca acum nu avem coeficienti cu care putem lucra, iar singura certitudine pe care o avem este valoarea salariului minim de 670 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!